Minister Ramadhin tegen actievoerende RGD-artsen: “Blijf praten en praten over je loon”

De Vereniging van Regionale Gezondheidsdienst Artsen (VRA) bij de Regionale Gezondheids Dienst (RGD) is sinds woensdag in actie. De bond wilt een loonsverhoging van 50% voor de artsen bij de gezondheidsorganisatie. 

Tot morgen, vrijdag, zullen de poliklinieken van de RGD beperkt open zijn,slechts twee uren tussen 8 en 10 uur in de ochtend. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zei woensdag in de reguliere wekelkijke Raad van Ministers-vergadering het te betreuren, dat de bond in actie gaat. Hij zei het zich niet te kunnen voorstellen dat artsen in actie gaan. “Wat ga je aan een patiënt zeggen? Ik ben in actie voor een betere loon?”, zei de bewindsman, die zelf ook van huis uit arts is. Hij riep zijn vakgenoten op om het pad van dialoog te kiezen. “Blijf werken en als je ontevreden bent over je loon blijf praten en praten.”

Volgens de minister gaat men tegenwoordig te snel over tot actie. “Er is hier geen sprake van een arbeidsconflict. Ik doe een beroep op elke individuele arts”, zei de minister. 

Vorig jaar ook al actie 

Tijdens het onderhoud met de bond heeft de directie een dringend beroep gedaan op het bestuur om het ingediende wensenpakket, waarin een loonsverhoging van 50 procent wordt geëist, te herzien, omdat deze niet te dragen is door de organisatie. Vorig jaar was de VRA ook al in actie. Dat was eveneens in november en dat kwam na een vergelijk tussen partijen en wederzijdse toezeggingen tussen het bestuur van de VRA en de toenmalige ad interim minister van Volksgezondheid, Krishna Mathoera.

De RGD directie had laten weten dat het ontbreken van voldoende financiële middelen de reden was waarom zij haar afspraken naar de Vereniging van RGD-artsen (VRA) nog niet kon nakomen. “De wil is aanwezig, maar gezien de financiële positie van het bedrijf kunnen we nog niet over gaan tot betaling van de overeengekomen zaken”, zei de directie. 

Uitdaging

Directrice Nishita Gajadin van de RGD gaf eerder in gesprek met Dagblad Suriname te kennen, dat zij trots is op alle RGD’ers die vanaf het begin van de Covid-pandemie en tot nu toe zich inzetten voor goede gezondheidszorg voor burgers verspreid over Suriname. Zij benadrukte echter, dat intern de financiële uitdaging groot is. “Desondanks doen wij alles eraan om de operaties draaiend te houden.”

De RGD biedt vele essentiële diensten aan en is haast niet weg te denken in de samenleving. De dienst verkeert de laatste jaren in zwaar financieel weer waardoor zij sterk afhankelijk is van deze overheidsondersteuning om de bedrijfsvoering in stand te houden, aldus een eerder bericht van de RGD.

error: Kopiëren mag niet!