“Hopen en kijken wat ons te wachten staat”

“Intussen heb ik al twee verloren jaren achter de rug en dit wordt me derde, van de ene business naar de andere en aan het eind toch verlies. Ik moest intussen al mijn droomhuis bouwen en een goede fundering voor mijn kinderen hebben, maar nee dat is helemaal niet het geval”, aldus een kleine onderneemster in gesprek met Dagblad Suriname. 

Zij verkoopt kleren, schoenen en tassen in het centrum van Paramaribo en verplaatst zich van tijd tot tijd naar andere locaties om ook mee te doen met de verkoop. Op de feestdagen kwam zij ook met speciale klederdrachten en sieraden. Vergeleken met de afgelopen jaren en nu is er ook een groot verschil te zien als het gaat om het vieren van feestdagen in het centrum van Paramaribo en de mogelijkheid om een broodje te verdienen. 

“De financiële situatie heeft gedreigd dat het heel moeilijk gaat voor ons als kleine ondernemers. Normaliter maken wij toch winsten op feestdagen met de verkoop, maar nu kunnen wij van geluk spreken als wij tenminste dertig procent hebben gemaakt voor de dag voor de dag. Het gaat moeilijk gaan, maar er zullen betere dagen komen, de moed geef ik niet op”, zegt de kleine onderneemster. “Wat ik heb gemerkt is, dat het ook anders loopt en blijft lopen. Je kijkt uit naar A, maar krijgt C, dus ik kan alleen hopen dat 2023 beter zal gaan.”

Een andere kleine onderneemster zegt, dat zij vroegtijdig gestopt is met de verkoop, terwijl anderen nog meedoen met de verkoop en een ander alternatief zoeken.

“Wij leven over elke weken in december, dus ik kijk wel wat het wordt. Hoe de verkoop al niet ging, besloot ik toch thuis te blijven. Spullen verkoop ik nog, maar niet over straat. Alles gebeurt via online om toch nog te verdienen voor de resterende dagen van het jaar. Ik weet niet wat ons te wachten staat, maar hoop dat het beter wordt want op zo’n manier gaan wij niet verder kunnen”, benadrukt de onderneemster.

TM

error: Kopiëren mag niet!