Guyana en Verenigde Arabische Emiraten gaan cyberbeveiliging samen aanpakken

Guyana’s vice-president, Bharrat Jagdeo, is momenteel in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Het Arabisch land is de derde grootste olieproducent in de Organisatie van Olie-exporterende Landen (OPEC) na Saoedi-Arabië en Irak. Jagdeo heeft hoge regeringsfunctionarissen en investeerders gesproken tijdens zijn bezoek. 

Een Guyanese regeringsverklaring meldt, dat Jagdeo een ontmoeting had met Reem Al Hashimy, minister van Staat voor Internationale Samenwerking van de VAE. Daarbij werd het versterken van het Global Multilateral System besproken. Er werd ook een bilaterale overeenkomst inzake cyberbeveiliging geformaliseerd tussen Guyana en de VAE. Jagdeo was ook bij Dubai Ports (DP) World en Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC).  

Gesprekken met ADNOC waren volgens Jagdeo van cruciaal belang, aangezien het staatsoliebedrijf wordt beschouwd als het hart van de olie-industrie van de VAE en qua productie een van ’s werelds grootste oliemaatschappijen is. Vanaf 2021 heeft het bedrijf een olie productiecapaciteit van meer dan 4 miljoen vaten per dag met plannen om tegen 2030 te verhogen tot 5 miljoen vaten per dag. 

ADNOC, dat ook betrokken is bij alle fasen van de olie-industrie, heeft een complexe bedrijfsstructuur met aandelen betrekkingen met grote westerse olie-ondernemingen. De regering van Guyana heeft aangegeven offshore-blokken te hebben gereserveerd voor partnerschappen tussen regeringen, wat een punt van discussie was voor Guyana en ADNOC. President Irfaan Ali van Guyana gaf eerder al aan, dat zijn regering voornemens is de voorbeelden van landen als de Verenigde Arabische Emiraten te gebruiken om het investeringsklimaat in Guyana te verbeteren en te ontwikkelen.

Ook president Chan Santokhi was vorig jaar in de VAE. DP World is inmiddels begonnen met de bouw van een shorebase in Suriname. 

error: Kopiëren mag niet!