Vrouwen rijden taxi en truck

“Als je geen werk kan vinden, ga je een andere optie moeten regelen om te verdienen”, zegt Ranoe tegen een redactrice van Dagblad Suriname. Zij is een alleenstaande moeder en zegt, dat zij al ruim een jaar geleden op zoek ging naar een baan.

“Tijdens het rijden en leveren van sollicitatiebrieven kwam ik op een idee om taxi te gaan rijden. Ik ben in het bezit van mijn eigen vervoer, dus dacht, waarom niet. Het is een groot risico, maar anders kan het niet.”

Ranoe geeft verder aan, dat zij van huis uit wel bestellingen aanneemt voor gebakjes, koeksoorten en roti, maar daarmee kan zij amper iets doen. “Het geld dat je verdient besteed je weer om een andere bestelling te maken en dan gaat het maar zo door. Tax rijden levert niet veel op, maar het helpt op zo’n manier en ik kan mijn kinderen ook op school zetten en terug halen.” Ranoe rijd al acht maanden taxi en geeft aan dat zij in die tussentijd al veel heeft mogen meemaken.

“Je leert mensen kennen en leert ook veel, ik heb op zo een manier ook geleerd dat je nooit te oud bent om te leren. In die tussentijd heb ik ook Portugees leren praten, dat komt door mijn vaste klanten. Op die manier is mijn klantenkring ook groot geworden. Tijdens het praten heb ik ook een beetje reclame gemaakt voor wat ik doe naast het rijden van taxi. Je gaat opties moeten creëren en als moeder die alles alleen doet, ga je moeten proberen om het te laten werken en zo ook een voorbeeldfiguur te zijn voor je kinderen.”

Een andere alleenstaande moeder, die pickup rijdt – een kleine vrachtwagen – geeft aan dat zij aan verschillende opties moest komen om voor haar kinderen te kunnen zorgen.

“Nu proberen wij vrouwen van alles te doen. Taxi, vrachtwagen, monteur, installaties doen en bus rijden is niet alleen voor mannen. Wij proberen van alles ook een beetje. Want als de man er niet is, dan moeten wij als vrouwen ook alles kunnen doen. Zie bijvoorbeeld nu hoe ik alleenstaande ben. Ik had het helemaal niet verwacht om alleenstaand te zijn, maar het staat voor mijn deur. En ik ga niet stil kunnen zitten. Een goede vriend van mij heeft twee pickups. Ik besloot weer naar rijles te gaan en heb dan een van die pickups in de tussentijd overgekocht. Ik ben nog niet klaar met de betaling, maar ik mag starten met mijn werk. Ik lever bestelde materialen, waaronder hout en zinkplaten en lever ook grote bestellingen. Bakken, koken en langs de straat staan is niet voor mij, dus ik probeer het dan op een andere manier.Wij vrouwen kunnen van alles, ja, soms zijn er enkele dingen waarbij mannen nodig zijn, maar zolang je je inzet, erin gelooft en er naartoe werkt, lukt alles.” 

(Foto ter illustratie)

TM

error: Kopiëren mag niet!