Eddie Jharap: “Total mist ballen in de broek bij olie-onderzoek voor Surinaamse kust”

Eddie Jharap, oud-Staatsolie directeur, stelt dat TotalEnergies, exploitant van het Surinaamse blok 58 “ballen in de broek” mist om onderzoek te doen naar olie voor de Surinaamse kust.

Jharap schreef het volgende op social media: “Exxon had durf voor olie-onderzoek in diep water van Guyana. TotalEnergies reageerde snel, verkreeg rechten in diep water Suriname grenzend aan Exxon, vindt olie, maar mist ballen in de broek.” Dit komt nadat de Chief Financial Officer (CFO), Jean-Pierre Sbraire, van Total geen melding maakte van een voorgenomen definitieve investeringsbeslissing (FID) voor Blok 58. Evenmin maakte hij melding van de activiteiten van Total in Suriname, bij de Earnings Conference van het Franse bedrijf.

Lang wachten 

Blok 58 heeft tot nu toe in totaal vijf ontdekkingen opgeleverd – in Maka Central, Kwaskwasi, Sapakara, Keskesi en Krabdagu. En hoewel er geen officiële schatting van de middelen is gegeven, heeft Sapakara volgens APA Corporation meer dan 400 miljoen vaten in bezit. Er is geen duidelijke reden gegeven voor de aarzeling bij de FID. De algemeen directeur van Total, Philippe Blanchard, zei dat het bedrijf wacht op de resultaten van andere putten. En meer recentelijk schreef Chief Executive Patrick Pouyanne de vertragingen toe aan een “gebrek aan vertrouwen in het begrijpen van de tot nu toe ontdekte reservoirs, gedreven door een mismatch tussen wat seismische gegevens laten zien”.

Directeur van Americas Market Intelligence (AMI) Energy Practice, Arthur Deakin, zei eerder dat TotalEnergies niet helemaal zeker is hoe Blok 58 past in zijn langetermijnvisie voor zijn energietransitie. De eerste ontdekking bij Blok 58 was iets meer dan drie jaar geleden. 

Productie in Guyana 

Inmiddels wordt er al olie geproduceerd op zee. Een derde productieschip moet binnenkort beginnen met operaties. Ook is Guyana begonnen met een gas project. 

Jharap gaf ook aan, dat er bij de Surinaamse contracten geen onderscheid is tussen olie en gas. “Gas is ook een koolwaterstof. Het zijn koolwaterstof contracten. Wij waren nog niet zo ver, bij de ondertekening.”

error: Kopiëren mag niet!