Waarheen met dit land?

“Een jongeman, Lorenzo Ramcharan, bracht mensen voor een beetje vertier naar post Nieuw Amsterdam tijdens de Corona-tijd. Hij werd onmiddellijk ontruimd door de districtscommissaris. Een paar mensen graven een paar schelpen te Braamspunt om wegen, schoolerven en overheidsterreinen mooi te houden, natuurlijk om een beetje te verdienen, maar ook dit moest onmiddellijk stoppen”, zegt het voormalig NDP-Assembleelid Rashied Doekhie in een interview met de redactie van Dagblad Suriname.

Er gebeurt meer, maar men pakt aan wat ze aan willen pakken

“Nu lees ik op social media, dat jagers en vissers in het beschermd Coesewijne gebied worden gepakt door jachtopzieners en ze worden flink beboet. Wat schetst mijn verbazing: Wie gaat nu de mensen die het heel Bigi Pan gebied willen inpalmen om zogenaamd een haven te bouwen, een diepzeehaven, wie gaat deze mensen beboeten? Broedplaatsen van vissen, broedplaatsen van vogels en een mooi natuurgebied worden verkwanseld, terwijl de president de wereld rondloopt en schreeuwt over milieu”, zegt hij verder.

Zoveel regels, toch geen naleving

“Je geeft het bestaan, het leven, de eiwitvoorzieningen van het district gewoon weg. Ik wil wel het rapport van NIMOS (Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname) en de MAS (Maritieme Autoriteit Suriname) zien. Wanneer deze instanties zeggen het is in orde, het mag, dan moet het maar gebeuren. Maar, dan moeten we de rest van de regels wel opdoeken. Als iemand een emmer tilapia vangt dan moet die iemand 120.000 SRD betalen, deze regels moeten ook veranderen”, zegt Doekhie. 

“Het kan niet zo zijn, dat je aan de ene kant de natuur vrij weggeeft en aan de andere kant wel tegen de kleine man maatregelen treft. Ik begrijp dit helemaal niet. Ik hoop dat deze regering goed naar dit ding kijkt. Vooral wanneer er gezegd werd, dat er zoveel geïnvesteerd wordt. Wel ik weet niet wie het geeft en vanwaar het geld komt. Het gevaarlijkste is, al is het terrein van Havenbeheer afgestaan, wie gaat de zes miljard dan beheren? Wanneer het mis gaat dan is het terrein ook weg. Laat men dat ook weten, de man die gaat investeren zet het terrein als onderpand en koopt het dan voor een appel en een ei, terwijl hij niets heeft gedaan. Ik wil ook weten waar die brug in Nieuw Nickerie komt?”

Waar zijn de mensen?

Afsluitend vraagt Doekhie zich af: “Waar is de stem van de dienst ’s Lands Bosbeheer (LBB) ? Waar zijn de jachtopzieners? Waar de stem van mevrouw Minu Parahoe? Waar is de stem van de heer Pherai van LBB die zoveel moeite maakt om het werk bij LBB goed te doen? Waar zijn ze, waarom hoor ik ze niet? U bent elke keer in Bigi Pan bezig kleine vissers lastig te vallen, maar die grote “kaaimannen” komen het heel gebied vernietigen. Waarom wordt er nu niets gezegd?” 

“Er wordt hoog van de toren geblazen als een man voor vertier een krobiya in het Coesewijne gebied of een ander beschermd gebied vangt, foei toch schamen jullie je!”, zegt Doekhie tenslotte.

GW

error: Kopiëren mag niet!