Activiteiten in het teken van Wereld Diabetes Dag

“Wereld Diabetes Dag 2022 – doe mee aan de gratis metingen op diverse dagen en locaties!”

Het is vandaag, maandag 14 november, Wereld Diabetes Dag (WDD). Deze dag werd in 1991 door de Internationale Diabetes Federatie (IDF) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geïntroduceerd naar aanleiding van de alarmerende toename van diabetes over de hele wereld.

Wereld Diabetes Dag staat in het teken van het vragen voor aandacht en begrip van diabetes. De datum 14 november is gekozen in verband met de jaardag van Frederick Banting die samen met Charles Best de basis heeft gelegd voor de ontdekking van insuline in 1922.

Deze dag biedt mensen  wereldwijd de kans om zich te verenigen voor het verder helpen vergroten van het bewustzijn over diabetes. Vooral voor mensen met diabetes is deze dag van groot belang, dit geldt echter ook voor gezondheidswerkers, voorlichters van diabetes, de media, het grote publiek en overheidsorganisaties.

“Toegang tot diabeteszorg” is dit keer het thema dat is gekoppeld aan Werelddiabetesdag. De gelegenheid voor diabeteseducatie is daarbij van essentieel belang. Deze dag wijst daarom op het belang om zoveel als mogelijk mensen van alle lagen van de samenleving diabeteseducatie gevraagd en ongevraagd te geven. De slogan is “Education to protect tomorrow.”

Volgens bronnen van PAHO/WHO is het aantal mensen met diabetes van 108 miljoen in 1980 gestegen tot 422 miljoen in 2014.

Aan wordt gegeven, dat diabetes is een belangrijke oorzaak van blindheid, nierfalen, hartaanvallen, beroertes en amputatie van de onderste ledematen is.

Tussen 2000 en 2019 was er een stijging van 3% van de diabetessterfte naar leeftijd.

In 2019 veroorzaakten diabetes en nierziekten als gevolg van diabetes naar schatting 2 miljoen sterfgevallen. Een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging, het handhaven van een normaal lichaamsgewicht door het verminderen van suiker inname alsook het vermijden van sigaretten zijn manieren om het ontstaan van diabetes type 2 te voorkomen of uit te stellen. Diabetes kan worden behandeld en de gevolgen ervan kunnen worden voorkomen of uitgesteld met een gebalanceerd dieet, fysieke activiteit, medicatie en regelmatige screening en behandeling voor complicaties.

Daarom is voor dit jaar wederom vanuit de Intermed Group of Companies gemeend om samen met de algemene bond van personeel schoonmaak bewaking en beveiliging en andere vakbewegingen, nationale en internationale instanties, alsook gezondheidsinstanties om zoveel als mogelijk activiteiten te ondersteunen om diabeteseducatie te bevorderen.

Intermed Group of Companies heeft een diëtist en ervaren medisch team beschikbaar gesteld ook voor info en advies over voeding en gezondheid bij de activiteiten die tot en met 13 maart 2023 worden gehouden.

Loop

Een grootse activiteit met een loop in Clevia Park Paramaribo Noord werd zondag gehouden. Al vroeg in de morgen, om 7.00 uur, waren grote aantallen mensen op de been.

Ook vandaag, maandag 14 november, is er in Paramaribo-Zuid bij Diapura aan de Johan Bodegravenlaan een activiteit. Op alle dagen zijn alle metingen gratis en zijn er ook giveaways. Voor Spaans en Portugees sprekenden is er een tolk bij Diapura. De organisatie kijkt verder uit naar voorstellen en suggesties om diabeteseducatie verder te verbeteren.

Volgens Graciella Wongsoredjo, Business Manager Intermed Caribe, is deelname – zowel in de aanloop naar als na 14 november – essentieel voor het succes van de anti diabetes campagne welke Intermed zal ondersteunen tot en met 13 maart, waarop Wereld Nieren Dag wordt herdacht. “Meedoen zal bijzonder educatief en lonend zijn voor een ieder”, laat zij weten.

RB

error: Kopiëren mag niet!