VOETBAL
FIFA World Cup: iconische momenten
DOOR CHRIS DINSDALE

20 november 2022 – 18 december 2022 – De FIFA World Cup vindt plaats in Qatar, met 32 ​​teams die strijden om wereldkampioen te worden. De 22e FIFA World Cup markeert meer dan 90 jaar van triomf en tragedie, helden en slechteriken, verbluffende doelpunten en onmogelijke reddingen, en creëert een pronkstuk om te entertainen, over de hele wereld.

1930 – Op het inaugurele toernooi scoort Lucien Laurent het eerste doelpunt in de geschiedenis van de Wereldbeker voor Frankrijk. Uruguay versloeg Argentinië in finale en won daarmee de trofee van Jules Rimet.

1950 – Mogelijk de grootste ontgoocheling in de WK-finale. Uruguay versloeg thuisfavorieten Brazilië, Alcides Ghaggia maakte het winnende doelpunt voor 200.000 verbijsterde Brazilianen.

1958 – Wereldbekerdebuut voor de 17-jarige Pele, assisteert Vava’s tweede doelpunt – voordat hij de jongste speler werd die in de WK-finale speelde toen Brazilië Zweden versloeg.

1966 – Iconisch moment in de Engelse cultuur, de hattrick van Geoff Hurst – de eerste en enige in een WK-finale – bezegelt een dramatische extra tijdoverwinning op bittere rivalen, Duitsland.

1974 – Beroemd stuk bedrog van Johan Cruijff. Nederlandse meester schijnbewegingen om de bal te kruisen, voordat hij 180 graden draait, en langs hulpeloze Zweedse verdediger zwenkt.

1978 – Scheidsrechter Clive Thomas ontzegt Brazilië een doelpunt op het laatste moment door fulltime te fluiten terwijl de bal in de lucht is, en vervolgens binnengekopt door Zico.

1986 – Diego Maradona scoort het beruchte ‘Hand of God’-doelpunt na een sprong om de bal met de linkerhand langs Peter Shilton te slaan in een duel in de kwartfinale met Engeland.

1990 – Italië organiseert het WK voor altijd geassocieerd met Luciano Pavarotti’s bestormende uitvoering van de klassieke Nessun Dorma-aria, nu een volkslied voor modern spel.

1994 – De relatief onbekende Russische spits Oleg Salenko scoort vijf doelpunten, de meeste door een persoon in een WK-toernooiwedstrijd.

1998 – Dennis Bergkamp scoort een subliem doelpunt, geassisteerd door een schitterende langeafstandspass van Frank de Boer. Drie perfecte aanrakingen, moeiteloos controlerende bal om langs hulpeloze keeper te salderen.

2006 – Zinedine Zidane wordt de vierde speler die ontslagen wordt in de WK-finale na een rode kaart voor een kopstoot van Marco Materazzi op de borst – de laatste daad van de Franse aanvoerder op het veld.

2014 – Duitsland behaalt recordzege in de halve finale op Brazilië en evenaart daarmee de grootste nederlaag ooit van het gastland sinds de 6-0 nederlaag tegen Uruguay in 1920 Copa America – Miroslav Klose vestigt een nieuw WK-doelpuntenrecord met de 16e staking.

2018 – Ongetwijfeld een van de meest vermakelijke toernooien. Schokkende resultaten, VAR-controverse, doelpunten in overvloed en Cristiano Ronaldo slaat hattrick tegen Spanje.

error: Kopiëren mag niet!