WK 2022: Groep C

Groep C: Argentinië, Polen, Mexico en Saoedi-Arabië

Het wereldkampioenschap voor Groep C in Qatar begint op dinsdag 22 november. Het is een van de groepen die de meeste aandacht zal trekken. Ook bij de kaartvoorverkoop hadden de wedstrijden uit deze groep de meeste vraag. Fans mogen genieten van de rivaliteit tussen Argentinië en Mexico of Messi tegen Lewandowski. De eerste wedstrijd vindt om 7 uur in de ochtend Surinaamse tijd (SRT) plaats tussen Argentinië en Saoedi-Arabië en de andere twee landen Polen en Mexico spelen om 1 uur SRT.

Argentinië:

Voor de Argentijnse ster Lionel Messi is dit de vijfde en misschien ook zijn laatste WK deelname. Na een verloren finale in 2014 en een achtste finale uitschakeling in 2018 zal de kersverse Copa America kampioen alles op alles zetten om dit keer het Wereldkampioenschap te winnen. De tweevoudige wereldkampioenen waren vaker deel van de wereldkampioenschappen. In 1938, 1950, en 1954 trokken zij zich terug en kwalificeerden zich niet voor het WK van 1970.  In totaal kwamen zij tot vijf keren in de finales van het WK. Op het eerste WK in 1930 waren zij de verliezende finalisten evenals de WK’s van 1990 en 2014. In 1974 en 1986 werden ze kampioenen van de wereld met Mario Kempes en Diego Maradonna als hun sterspelers. Argentinië staat sinds 2019 35 wedstrijden ongeslagen, en kan dus dat  record verbeteren op het WK. Vorig jaar wonnen zij de Copa America voor de 15e keer van aartsrivalen Brazilië, en dit jaar wonnen ze de UEFA-Conmebol Finalissma van Europees kampioen Italië. 25 uit de 26 door bondscoach Lionel Scaloni opgeroepen spelers voetballen in Europa, waaronder de meesten in Spanje en Italië. Alleen doelman Franco Armani speelt bij River Plate in de Argentijnse competitie. La Albiceleste gaat het WK in op plek nummer 3 van de FIFA Ranking. 

Beste Resultaten (Officieel erkende kampioenschappen):

FIFA Wereldkampioenschappen (WK): Kampioen (1978,1986) Tweede plaats (1930, 1990, 2014)

Copa America: Kampioen (15 keren), Tweede plaats (14 keren), Derde plaats (5 keren)

FIFA Confederations Cup: Kampioen (1992), Tweede plaats (1995, 2005)

Conmebol–UEFA Kampioenenbeker (Finalissma): Kampioen (1993, 2022)

Olympische Spelen: Tweede Plaats (1928)

Polen:

Het is de achtste deelname van Polen aan het wereldkampioenschap. Er zal een grote druk zijn op aanvoerder Robert Lewandowski om zijn ploeg te leiden op het WK, vooral nu de eerste match tegen Mexico zal zijn. Hun laatste deelname was in 2018, en daar eindigden ze op de laatste plaats in de groep achter Colombia, Japan en Senegal. Hun beste optreden op het WK’s waren in 1974 en 1982, waar zij op de derde plaats eindigden. Ook waren zij in 1972 Olympisch kampioen voetbal. Polen heeft wel het meest recent aan vier Europese kampioenschappen op rij deelgenomen, waarvan de beste resultaten de kwartfinales waren in 2016. In de rest struikelden ze al in de groepsfase. De Orły (Adelaar) staan momenteel op plek nummer 26 van de FIFA Rankings. Voor bondscoach Czesław Michniewicz is de groepsfase overleven een grote taak.

Beste Resultaten (Officieel erkende kampioenschappen):

FIFA Wereldkampioenschappen (WK): Derde Plaats (1974, 1982)

Olympische spelen: Kampioen (1972), Tweede plaats (1976, 1992)

Mexico:

Recentelijk zei de Argentijnse aanvoerder Lionel Messi dat Mexico hun moeilijkste tegenstander zal worden. Dat heeft ook een reden, want als een van de meest succesvolle ploegen van het Concacaf gebied, zijn de Mexicanen de enige ploeg, samen met Brazilië, die zeven WK’s achter elkaar verder zijn gegaan dan de groepsfase. En bij alle zeven struikelden zij in de ronde van 16. Dit laatste wordt ook wel de Mexican Curse genoemd. Met een Argentijn, voormalig Barcelona en Argentinië trainer Gerardo Mertino als bondscoach, zullen zij zeker een van de landen zijn die verder kan gaan uit de groep en zullen hopen om dit keer eindelijk verder te gaan dan de achtste finales.  Behalve het WK hebben de Mexicanen wel een groot aantal regionale kampioenschappen gewonnen. El Tricolor staat momenteel op de dertiende plek van de FIFA-ranglijsten en het is de zeventiende deelname aan de Wereldkampioenschappen voor Mexico, waarvan ze twee keren zelf hebben georganiseerd. In 2026 mogen zij weer het WK organiseren samen met de VS en Canada. Ze zijn en blijven voorlopig nog een van de meest succesvolle voetballanden van het Concacaf gebied en in de wereld. Afgelopen juni waren de Mexicanen nog met 3-0 sterk tegen onze eigen Suriname in de Nations League.

Beste Resultaten (Officieel erkende kampioenschappen):

FIFA Confederations Cup: Kampioen (1999), Derde plaats (1995)

Concacaf Gold Cup: Kampioen (11 keren, recent 2019), Tweede Plaats (3 keren) Derde plaats (5 keren)

Concacaf Nations League: Tweede plaats (2020)

Copa America: Tweede plaats (1993, 2001), Derde Plaats (1997, 1999, 2007)

Saoedi-Arabië:

Saoedi-Arabië is een underdog in deze Groep C. Alhoewel de Saoedi’s een van de meest succesvolle ploegen is in Azië, is het pas hun zesde WK deelname na de WK’s van 1994, 1998, 2002, 2006 en 2018. Ze bereikten de achtste finales tijdens hun eerste deelname in 1994 door van België en Marokko te winnen, maar kwamen daarna nooit meer voorbij de groepsfase. Al-Akhdar staat op plek nummer 51 van de FIFA-ranking, een van de laagsten op het WK. De Saoedische voetbalbond wil samen met Griekenland en Egypte een bod doen om het WK in 2030 te organiseren. Voormalig Lille en Marokko trainer Hervé Renard is de bondscoach sinds 2019 en zal hopen op een Arabische wonder om te kunnen stunten in deze moeilijke groep in Qatar. 

Beste Resultaten (Officieel erkende kampioenschappen):

FIFA Confederations Cup: Tweede plaats (1992), Vierde plaats (1999)

AFC Azië Cup: Kampioen (1984, 1988, 1996), Tweede Plaats (1980, 1988, 1996, 2004)

Arabische Golfstaten Cup: Kampioen (1994, 2002, 2003), Tweede plaats (7 keren), Derde plaats (7 keren)

Azië Games (onderdeel voetbal): Tweede plaats (1986), Derde Plaats (1982)  

Qatar 2022

Qatar is het eerste Arabisch land dat het WK mag organiseren, en tweede keer dat het in het Aziatisch continent wordt gehouden. In 2002 vond het WK plaats in Japan en Zuid-Korea.  Qatar werd aangewezen als gastland uit een groep van vijf landen waaronder ook de VS, Zuid-Korea, Japan en Australië. Het WK in Qatar is een bijzonder WK. Niet alleen omdat het in de winter wordt gespeeld vanwege (te) hoge zomerse temperaturen in Qatar, maar ook omdat er veel weerstand is omdat er in het organiserende land mensenrechten worden geschonden. Toch gaat het toernooi normaal door.

error: Kopiëren mag niet!