PAHO: Aantal mensen met diabetes in Pan-Amerikaanse regio in drie decennia meer dan verdrievoudigd

De stijgende percentages obesitas, slechte voeding en gebrek aan lichaamsbeweging, naast andere factoren, hebben bijgedragen tot een meer dan verdrievoudiging van het aantal volwassenen met diabetes in Amerika in de afgelopen 30 jaar, volgens een nieuw rapport van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) – zie onderaan dit artikel het volledig rapport.

In het PAHO Panorama of Diabetes in the Americas, dat in de aanloop naar Werelddiabetesdag (14 november) is uitgebracht, worden de landen opgeroepen de vroegtijdige diagnose te verbeteren, de toegang tot kwaliteitszorg voor diabetescontrole te vergroten en strategieën te ontwikkelen om een gezonde levensstijl en voeding te bevorderen.

Zeker 62 miljoen mensen in regio hebben diabetes

In de Pan Amerikaanse regio leven ten minste 62 miljoen mensen met diabetes, een aantal dat naar verwachting nog veel hoger zal liggen aangezien ongeveer 40% van de mensen met de ziekte niet weet dat zij de aandoening hebben. Als de huidige trends doorzetten, zal het aantal mensen met diabetes in de regio tegen 2040 naar verwachting oplopen tot 109 miljoen.  

De toename van het aantal diabetesgevallen in drie decennia houdt verband met een toename van de risicofactoren – twee derde van de volwassenen in de regio heeft overgewicht of obesitas, en slechts 60% krijgt voldoende lichaamsbeweging. Het rapport wijst ook op een alarmerende trend onder jongeren in de regio: meer dan 30% wordt nu beschouwd als zwaarlijvig of te zwaar – bijna het dubbele van het wereldwijde gemiddelde.   

“Deze hoge diabetescijfers maken duidelijk dat landen zich dringend moeten concentreren op preventie en de bevordering van een gezonde levensstijl”, aldus Dr. Anselm Hennis, directeur van de afdeling niet-overdraagbare ziekten en geestelijke gezondheid bij PAHO. “Tegelijkertijd is het van cruciaal belang te zorgen voor een vroegtijdige diagnose en een goed ziektebeheer, die de sleutel vormen tot het beheersen van diabetes en het voorkomen van diabetesgerelateerde handicaps en een slechte gezondheid.”

Uit het verslag blijkt echter dat slechts 12 landen in de regio beschikken over de zes basistechnologieën die nodig zijn voor het beheer van diabetes in openbare gezondheidsinstellingen, waaronder apparatuur voor het meten van bloedglucose, tests voor de vroegtijdige diagnose van complicaties en urineteststrips voor glucose- en ketonenanalyse. “Het is van cruciaal belang dat iedereen en overal toegang heeft tot deze fundamentele diagnose- en beheersinstrumenten die nodig zijn om daarmee samenhangende handicaps te voorkomen”, voegde Dr. Hennis eraan toe.

In het rapport wordt ook opgemerkt dat mensen met diabetes een hoger risico lopen op ernstige vormen van Covid-19 en overlijden, wat het belang onderstreept van de integratie van diabeteszorg in paraatheids- en responsplannen voor noodsituaties.   

Om de prevalentie van de ziekte te verminderen en mensen met diabetes in staat te stellen een gezonder leven te leiden en complicaties te vermijden, worden de landen in het verslag opgeroepen om:

  • De capaciteit voor vroegtijdige diagnose van diabetes en voor de preventie van diabetesgerelateerde complicaties te verbeteren;
  • de beschikbaarheid van en toegang tot hoogwaardige diabeteszorg te verbeteren, met inbegrip van essentiële geneesmiddelen zoals insuline, glucosemonitoringapparatuur en ondersteuning bij zelfbeheer;
  • strategieën en beleid uit te werken om een gezonde levensstijl en gezonde voeding te bevorderen en zwaarlijvigheid te voorkomen.
  • het toezicht en de monitoring te versterken om een goede diabetescontrole te waarborgen.

Diabetes in de regio

Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte die wordt gekenmerkt door verhoogde bloedglucosewaarden. Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm, die meestal bij volwassenen optreedt wanneer het lichaam resistent wordt tegen of onvoldoende insuline produceert. Type 1-diabetes treedt op wanneer de alvleesklier zelf weinig of geen insuline produceert.

Diabetes is de zesde belangrijkste doodsoorzaak in Amerika en was verantwoordelijk voor meer dan 284.000 sterfgevallen in 2019. Het is ook de tweede hoogste oorzaak van invaliditeit in de regio, alleen voorafgegaan door ischemische hartziekten. Diabetes is de belangrijkste oorzaak van blindheid bij mensen van 40 tot 74 jaar, amputaties van de onderste ledematen en chronische nierziekten. Bovendien verdrievoudigt diabetes het risico op overlijden door hart- en vaatziekten, nierziekten of kanker.

Diabetes type 1 kan niet worden voorkomen, maar wel beheerd. Er zijn echter maatregelen beschikbaar om type 2 diabetes te voorkomen, waaronder beleid en programma’s ter bevordering van een goede gezondheid en voeding, regelmatige lichaamsbeweging, het vermijden van roken en het beheersen van de bloeddruk.

PAHO blijft landen steunen bij het ontwerpen, uitvoeren en evalueren van strategieën om diabetes te voorkomen en te beheersen. Het strategisch fonds van PAHO werkt aan een betere universele toegang tot essentiële geneesmiddelen en technologieën voor de behandeling van diabetes in de regio, waardoor de lidstaten insuline tegen lage prijzen kunnen verkrijgen. Ook het Global Diabetes Compact van de WHO versterkt dit engagement en biedt landen een routekaart om diabetes aan te pakken.

De Werelddiabetesdag wordt elk jaar gehouden op 14 november, op de verjaardag van Dr. Frederic Banting, de medeontdekker van insuline, om meer bekendheid te geven aan diabetes.

In Suriname, vieren wij in het kader van Wereld Diabetes Dag zondag 13 november met een educatief en sportief evenement met health screenings, zumbathon en overige activiteiten en infosessies bij het LSB BRIEL STADION te Lelydorp, aldus de PAHO.

error: Kopiëren mag niet!