Volksgezondheid adviseert Covid-19 test bij griepachtige verschijnselen

Het aantal Covid-19 besmettingen is sinds de afgelopen maand licht aan het stijgen. Daarnaast zijn er ook veel gevallen van griep, maar het onderscheid is nauwelijks op te merken. Een Covid-19 test kan duidelijkheid bieden, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

Griep komt in verschillende varianten voor en met de toename van het aantal Covid-19 besmettingen is het sterk aangeraden om te gaan swabben indien iemand symptomen en/of verschijnselen van griep heeft. Alleen door te testen weet men wat het in werkelijkheid is, aldus het ministerie.

Symptomen en/of verschijnselen van griep zijn koorts (ten minste 37,5°C), hoesten, verlies van smaak of reuk, lichaamspijnen of spierpijnen zonder duidelijke andere oorzaak, diarree of braken, misselijkheid, vermoeidheid, koude rillingen, kortademigheid, keelpijn, verwardheid, hoofdpijn, loopneus.

Er kan dagelijks een swabtest afgenomen worden bij de swabposten van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) en Tropclinic. De BOG-swabunit is 7 dagen in de week open van 08:00 uur – 17:00 uur. Tropclinic is open van maandag tot en met vrijdag van 08:00 uur – 14:00 uur.

Alertheid is geboden, omdat het Covid-virus nog steeds een dreiging vormt voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk om te vaccineren zodat de complicaties bij een eventuele besmetting voorkomen, dan wel geminimaliseerd worden. Men kan nog steeds dagelijks terecht bij het BOG waar het Sinopharm vaccin beschikbaar is. Er wordt momenteel gewerkt aan het vergroten van de vaccinatievoorraden.

Het ministerie van Volksgezondheid attendeert ook iedereen om zich zoveel als mogelijk aan de MoHaNa-maatregelen te houden: Mondmasker dragen, Afstand houden van 1.5 meter en Handhygiëne in acht nemen.

error: Kopiëren mag niet!