De hond is geen gebruiksvoorwerp: “Andere mindset nodig”

Recentelijk werd een hond door onverlaten mishandeld. De eigenaresse liet via social media haar misnoegen hierover weten. In veel gezinnen worden huisdieren op handen gedragen en is er sprake van een hechte band tussen mens en huisdier. Bepaalde eigenaren brengen hun hond zelfs naar een trimsalon, zoals wij, over het algemeen, ook regelmatig een bezoek brengen aan de kapper. Toch is er een nog veel grotere groep die huisdieren, en in het bijzonder de hond, als gebruiksvoorwerp ziet, laat Sandra van der Linden weten, de beheerder van het Dierenasiel van de stichting Dierenbescherming. 

Het dierenasiel krijgt regelmatig meldingen van dierenmishandeling binnen. Vaak gaat het om buren die een klacht telefonisch melden bij het asiel.

Bevoegdheid

“Het lastige is dat het om dieren met een eigenaar gaat en daarvoor ben je aangewezen op de samenwerking met de politie. Want de politie heeft de bevoegdheid om op te treden en wij niet.” De beheerder van het dierenasiel maakt duidelijk, dat de Dierenbescherming niet over de bevoegdheid beschikt om een erf te betreden of om een hond mee te nemen.

Mindset

Van der Linden zegt, dat een andere mindset nodig is waarmee naar huisdieren wordt gekeken. “De meeste mensen zien een hond als een ding dat blaft als iemand op je erf komt.” Hierover geeft zij het voorbeeld van een familie die kort terug de klacht had dat zij opgescheept zat met een agressieve hond. Uit het relaas van de beheerder blijkt dat het om een jonge hond van 1.5 jaar ging die vanaf de geboorte aan de ketting en daarna in een hondenhok is gehouden.

“Dan heb je zelf een agressieve hond gekweekt, waardoor je nu met een probleem zit die door anderen moet worden opgelost en zo werkt dat niet”, maakt van der Linden heel duidelijk. Zij vervolgt dat daarna het verzoek kwam of de hond kon worden ingeslapen. “In zo een geval zie je de hond duidelijk niet als onderdeel van je gezin maar als een gebruiksvoorwerp.” Zij vindt het walgelijk dat mensen een dier willen laten inslapen terwijl bewust is gekozen voor een dieronvriendelijke opvoeding.

Zij is van mening, dat opvoeders van dieren dieren op een andere manier moeten behandelen. “De hond kan hier totaal niets aan doen”, licht zij toe. Als oplossing heeft zij de mensen aangeraden om meer tijd en aandacht te geven aan hun hond en om in contact te komen met een hondentrainer die kan werken aan het corrigeren van het verkeerd bijgebracht gedrag.

“Ga spelen met je hond want dit is walgelijk”, heb ik gezegd. Dit soort verzoeken, om een hond te laten inslapen, omdat het dier te agressief zou zijn, komen regelmatig binnen. “Mensen willen een dier agressief laten worden, maar daarna willen zij het laten inslapen”, benadrukt Van  der Linden tot haar groot ongenoegen.

RB

error: Kopiëren mag niet!