Mrs. Grand Suriname Sylvani Munshi is blij in Myanmar te zijn….

Mrs. Grand Suriname Sylvani Munshi (31) vertegenwoordigt een dezer dagen Suriname tijdens de Mrs. Grand International verkiezing in Myanmar en ze liet Dagblad Suriname weten blij te zijn in Myanmar te zijn.

Maar, welke professionele organisatie laat nu een jonge Surinaamse vrouw deelnemen aan een of andere ‘onbelangrijke’ één in vele miss-verkiezingen in een dictatuur, waar dagelijks mensenrechten worden geschonden, een hele etnische bevolkingsgroep wordt uitgemoord, in brand gestoken, verkracht en het land uitgejaagd, waar militairen het voor het zeggen hebben en lukraak schieten en waar in diverse plaatsen een avondklok geldt? Geen enkele organisatie zou dat bij zijn volle verstand doen, maar Mrs. Grand Suriname heeft dat dus wel gedaan en stuurt Sylvani Munshi helemaal naar Myanmar.

Persoonlijk aanzien en glamour

Wie of wat de ‘organisatie’ Mrs. Grand Suriname is, is overigens volstrekt onduidelijk. Een website heeft ze voor zover bekend niet en de Facebookpagina onthult ook niet wie er achter zit. Maar, natuurlijk had Sylvani Munshi kunnen zeggen: ik ga niet naar een land waar het volk wordt onderdrukt door een gewelddadige militaire dictatuur. Dat had respect afgedwongen. Kennelijk, geldt echter persoonlijk aanzien en glamour meer dan het leed van vele duizenden mensen – en vele, vele kinderen – in Myanmar.

De dame is op 6 november in Mandalay, Myanmar, gearriveerd – terwijl de feitelijke verkiezing pas de 14e november is, dus Munshi heeft genoeg tijd om van ‘de schoonheid’ van het land te genieten. Vermeldt wordt overigens dat het een lange vlucht is geweest, van Paramaribo naar Amsterdam, vervolgens naar Dubai en via Bangkok naar Myanmar. Tja, je moet er wat voor over hebben om naar een dictatuur ergens in Azië te vliegen.

“Heel sociaal bewogen mens”  

Als klap op de vuurpijl laat de miss tegenover Dagblad Suriname weten, dat ze een heel sociaal bewogen mens is met als platform Help a child in need “en met mijn platform wil ik heel veel mensen bereiken om een kind in nood te helpen”. Hoe serieus is dat, als je naar een land reist waar kinderen worden vermoord, verbrand en verkracht, waar kinderen dagelijks lijden onder het juk van een militair bewind? Volgens Save the Children zijn er sinds de coup van vorig jaar 520.000 kinderen in Myanmar die hun huis moesten ontvluchten om aan geweld te ontsnappen. Meer dan 1,4 miljoen mensen zijn ontheemd door het conflict in Myanmar – waaronder meer dan een half miljoen kinderen – en 1,1 miljoen mensen zijn gedwongen te vluchten sinds de militaire machtsovername en het harde optreden in februari 2021, zei Save the Children in een op 1 november vrijgegeven verklaring.

Rohingya uitgemoord

Nog afgelopen weekend werden meer dan 80 Rohingya-vluchtelingen die Myanmar wilden ontvluchten per boot opgepakt. De groep wilde naar Maleisië vluchten, maar werd door mensensmokkelaars achtergelaten aan de kust. De Rohingya’s zijn een moslimminderheid uit de staat Rakhine, in het westen van Myanmar. Ze worden door het grotendeels boeddhistische land beschouwd als illegale vreemdelingen – ook al leven velen er al generaties lang – en worden gediscrimineerd. 

In augustus 2017 hield het Myanmarese leger ‘zuiveringsoperaties’ waarbij vele dorpen van de Rohingya in brand werden gestoken en vrouwen werden verkracht. Duizenden Rohingya vluchtten de grens met Bangladesh over; in enkele dagen tijds waren dat er reeds 27.400. Binnen een paar maanden waren zo’n 700.000 Rohingiya uit Myanmar verdreven en op de vlucht geslagen. 

Aung Sang Suu Kyi

In november 2020 behaalde de partij van politica Aung Sang Suu Kyi – een politica die jaren achtereen het politieke spectrum en regeringen in het land heeft gedomineerd – een grote verkiezingsoverwinning. Begin februari 2021 nam echter de Tatmadaw – het leger van Myanmar – de macht weer over, omdat er verkiezingsfraude zou zijn gepleegd. Aung Sang Suu Kyi – die in 1991 werd onderscheiden met de Nobelprijs voor de Vrede. Ze gebruikte het geld (1,3 miljoen dollar) om een fonds voor gezondheid en ontwikkeling ten behoeve van het Myanmarese volk op te richten – werd hierbij gearresteerd en afgezet als hoofd van de regering van Myanmar. In 2021 en 2022 werd ze in drie rechtszaken veroordeeld tot in totaal dertien jaar gevangenisstraf, waarvan twee jaar door de junta werd kwijtgescholden.

Reisadvies

De Nederlandse overheid, als vele andere landen, heeft een negatief reisadvies voor Myanmar. Er zijn volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) grote veiligheidsrisico’s. “Sinds de militaire staatsgreep is de veiligheidssituatie in heel Myanmar zeer slecht en instabiel. Alle niet-noodzakelijke reizen naar Myanmar worden sterk afgeraden, ondanks dat toeristische visa worden afgegeven. Het leger is bezig met ‘Operatie Anawratha’ met als doel de macht te houden en het land onder controle te brengen. In de plattelandsregio’s waar bepaalde bevolkingsgroepen hun traditionele woongebied hebben vinden aanslagen, bombardementen en luchtaanvallen plaats.” Ook in de grote steden waaronder Yangon en Mandalay (waar Sylvani Munschi nu is) moet u waakzaam zijn, aldus BuZa in Nederland. “Het aantal door de veiligheidsautoriteiten uitgevoerde huiszoekingen en arrestaties is, na de uitvoering van de doodstraf op vier politieke gevangenen, toegenomen. De stad Yangon heeft nog steeds een avondklok van 00.00 uur tot 04.00 uur en in sommige stadsdelen is dat langer. Het leger heeft de noodtoestand verlengd met een half jaar tot eind januari 2023.”

De gevangenissen in Myanmar wemelen nu van politieke gevangenen in plaats van criminelen. In haar laatste rapport zei de Assistance Association for Political Prisoners, dat er in totaal 16.016 burgers en pro-democratische activisten zijn gearresteerd sinds het leger de macht greep, met 12.806 in detentie op 31 oktober, zo bericht de lokale nieuwswebsite The Irrawaddy maandag 7 november.

Verschillende verzetsgroepen strijden tegen de junta, het leger. Dat leger opent met regelmaat het vuur op dorpen en onschuldige burgers. Nog op 4 november werd een dorp in de Sagaing regio, onder vuur genomen waarbij een 13-jarige jongen werd gedood en een meisje van 6 jaar en twee vrouwen in de 60 gewond raakten. Op dezelfde dag meldde Amnesty International dat vliegtuigbrandstof voor burgervliegtuigen wordt omgeleid naar vliegtuigen van het regime van Myanmar, die burgers aanvallen. De in Londen gevestigde mensenrechtenorganisatie riep de internationale gemeenschap op om de invoer te blokkeren vanwege junta-misdaden tegen de menselijkheid….

Wereldvreemd

En, Sylvani Munshi stelt blij te zijn dat ze in Myanmar is en Suriname daar mag vertegenwoordigen. Het zegt veel over hoe kennelijk wereldvreemd deze miss en de ‘organisatie’ Mrs. Grand Suriname zijn. Ieder gezond, weldenkend mens zou het uit zijn of haar hoofd laten om Myanmar te bezoeken.  Suriname vertegenwoordigen in een dictatuur als Myanmar is nu niet bepaald positieve reclame voor Suriname.

PK

error: Kopiëren mag niet!