IAmGold already sold

Onlangs hebben we president Chandrikapersad Santokhi gehoord tijdens de Algemene Beschouwingen in het parlement waarin hij kenbaar heeft gemaakt, dat IAmGold verkocht gaat worden aan een Chinese onderneming en de reden waarom het verkocht wordt aan deze onderneming. De president gaf ook aan een team samengesteld te hebben van deskundigen, die de aspecten zal bestuderen van het sociaal-maatschappelijke gedrag van de nieuwe onderneming, de intenties van de koper en dergelijke zaken.

Ook zei hij tegelijk, dat hij niet expliciet toestemming voor de verkoop hoeft te geven, waar hij zich beroept op de minerale overeenkomst. Ondanks het feit dat hij daarin gelijk heeft, is de onderneming die IAmGold gaat overnemen, een gigant in China in de mijnbouw industrie.

Het is geen kleine onderneming die kraaltjes en moertjes verkoopt. Deze ondernemingen zijn vaak gefinancierd door de Chinese staat waardoor deze grote multinationals kunnen concurreren in de wereld. 

Het is ook bekend dat de Chinese regering een lange termijn strategie heeft, om zoveel mogelijk goud op te kopen en op te slaan in hun  reserve wetende, dat goud een betrouwbare bron is om je land veilig te stellen ten opzichte van papier geld.

De Chinese regering heeft een goud strategie niet alleen over Suriname, maar over de hele wereld.

De Oegandese regering heeft geschatte goudvoorraden van ongeveer 31 miljoen ton bekend gemaakt met een geschatte waarde van $ 12,8 miljard. Vele van deze gebieden waar goud is gevonden worden beheerd door Chinese bedrijven.

Dat de regering zegt druk uit te kunnen oefenen op basis van de minerale overeenkomst door eventueel geen toestemming voor de verkoop te verlenen als zij niet content is met de financiële  aspecten of de garanties van continuïteit, is voor een klein land als Suriname als blufpoker, omdat Suriname US$ 500 verschuldigd is aan China.

Doordat Suriname dat niet kan betalen, is de Chinese regering gevraagd om uitstel van betaling.

Dus de Chinese regering heeft medewerking verleend, waardoor Suriname mede daardoor in een IMF arrangement kon. Het is nu dus al duidelijk, dat de regering in principe niet veel zal kunnen doen of zeggen al zou zij het oneens zijn met een bepaalde handeling van de Chinese onderneming.

Op zich hoeven problemen zich niet voor te doen, omdat Suriname niet veel over zal houden van de Chinezen, gezien Suriname niet veel heeft overgehouden van de Canadezen.

Wat we gaan krijgen is een bedrijfscultuur wijziging en dat de winsten  in plaats van naar Canada naar Beijing en dus China gaan. De mensen die bij IAmGold werken zullen ingewerkt moeten worden in een Chinese bedrijfscultuur.

Bottom line is, dat IAmGold al verkocht is en de regering kan er niets aan doen. Kleine landen worden “beheerd” door buitenlandse regeringen door hun bedrijven en mensen er te vestigen. De Chinese regering is er meester in, met met haar strategische overname van landen, hun economieën, politieke heerschappij zonder een schot te lossen.

Jayden Victor P.

error: Kopiëren mag niet!