TD-rente 86,8%, totaal SRD 1,7 miljard

De gewogen gemiddelde toegewezen rente (OMO-rente) van de 1-weekse Termijn Deposito’s (TD’s) van de Centrale Bank van Suriname, CBvS, is deze week met 1,2 procentpunt gestegen naar 86,4%. Die van de 1-maandse TD’s is 86,6% en de 3-maandse TD’s noteerde 86,8%.

Van de SRD 1,2 miljard die werd geveild, hebben de deelnemende bankinstellingen een bedrag van SRD 959.450.000 aangeboden en toegewezen gekregen. Voor de 1-weekse TD’s is dat SRD 125,5 miljoen, voor de 1-maandse TD’s SRD 581,95 miljoen en voor de 3-maandse TD’s SRD 252 miljoen.

De totale gecommitteerde rente aan de banken is ondertussen gestegen naar de astronomische hoogte van ruim SRD 1,7 miljard. 

Tijdens de vergadering van de Nationale Assemblee afgelopen donderdag is wederom kritiek geleverd op de TD-veilingen van de Centrale Bank van Suriname. VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien zegt maar niet te kunnen snappen, dat ondanks alle kritieken en bezwaren van alle kanten in de samenleving de CBvS door blijft gaan met deze Open Markt Operatie (OMO). Het zijn volgens hem slechts de bankinstellingen die er voordeel aan hebben. Die verdienen enorm veel geld met de TD-beleggingen. 

1-daagse TD

Vorige week is er zelfs een veiling gehouden van een TD met een looptijd van slechts 1 dag. Gajadien kan zich het niet voorstellen dat de banken voor 1 dag gelden hebben belegd en daarmee ruim SRD 1,5 miljoen hebben verdiend. Gewoon zonder enige inspanning. Hij trekt de effectiviteit van de TD-veilingen om de inflatie en de wisselkoers in toom te houden weer weer in twijfel. De inflatie blijft zich voortwoekeren en de wisselkoers van de US-dollar is ondertussen de SRD 30 gepasseerd. 

Eerder tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) in het parlement heeft NPS-fractieleider Gregory Rusland zich ook heel scherp uitgelaten over de TD-veilingen. Ook hij trekt de effectiviteit van de Open Markt Operaties van de moederbank in twijfel. Rusland vraagt zich af of de CBvS zoveel winsten maakt dat het de zeer hoge rentelasten kan betalen. Die rente is ondertussen naar ruim SRD 1,7 miljard  gestegen. Dat geld zou volgens Rusland beter aan de Staat kunnen worden uitgekeerd ter financiering van het sociaal programma van de overheid of voor de aanleg en/of versterking van de  infrastructuur gericht op bevordering van export productie.

De enorme rentebedragen die aan de banken worden uitgekeerd komen terecht in het bankensysteem, terwijl de TD-veilingen juist bedoeld zijn om overtollige liquiditeiten af te romen. Rusland spreekt van een tijdbom onder de stabilisatie van de wisselkoers.

SS

error: Kopiëren mag niet!