Situatie mensen in de zorg lijkt elke dag iets meer op “Ik stond erbij en ik keek ernaar”

Het hartverscheurende verhaal van een verpleegster die machteloos staat te kijken hoe ouders zich helemaal laten gaan, nadat hun kindje niet op tijd geholpen kon worden. De situatie binnen de zorg is volgens verpleegkundigen, die hun klacht bij de redactie van Dagblad Suriname hebben gedeponeerd, niet meer onder controle te houden.

Gezondheidszorg is aan het instorten 

De gezondheidszorg is al geruime tijd verzwakt. Veel medicatie en andere benodigdheden zijn niet te vinden. Met de directeuren in gesprek gaan, brengt naar voren dat het spoedig aangepakt wordt door het ministerie van Volksgezondheid. Daarbij blijft het dan ook bij. De verpleegkundigen kunnen het echter niet langer volhouden. 

Mark (36), is in dienst in een van de bekende ziekeninstellingen in Suriname. Hij gaat in op hetgeen hij dagelijks allemaal meemaakt, echter vertelt hij niet in details wat hem elke dag zo allemaal overkomt. Hij vindt het jammer dat er weinig tot bijna geen benodigde medicatie en goede apparaten zijn om mensen een goede zorg aan te kunnen bieden. Hij moest persoonlijk staan toekijken hoe slecht de apparaten die hij nodig had waren.

“Het is erg en eng om aan te zien”, geeft hij aan in het gesprek. Hij is radeloos, maar wil niet opgeven. Dagelijks zit hij met zijn handen in zijn haar en vraagt hij zich af bij tenminste een patiënt hoe hij zal improviseren. Op vragen wordt door hogerhand al lang geen antwoord gegeven, of er wordt gezegd dat ze al bezig zijn met een oplossingsmodel waarvan je vaak geen tijdig resultaat kan merken.

Extra gebed voor de zorg

Irma stuurt het volgende bericht naar de redactie:De zorg is randje kantje aan het instorten. Een groot tekort overal in elke zorginstelling. Van buitenaf lijkt het niet zo erg te zijn, maar wij die 1x24u betrokken zijn, maken het het zwaarst mee. Is niet om te grappen. Geen enkele beleidsmaker merkt deze grote problemen. De mentale en lichamelijke gezondheid van de gezondheidswerkers is niet te meten door deze tekorten. Vooral als je een verantwoordelijke functie hebt of je de leidinggevende van je afdeling moet ondersteunen om de diensten staande te houden binnen je instelling. Het wegtrekken van het personeel voor een betere toekomst neemt met de dag toe en jij die achterblijft, moet voor 5 gaan werken. Het is erg zwaar geworden”, aldus het bericht. 

“Het blijft zwaar en het lijkt elke dag op een iets moeilijkere uitdaging die aangegaan moet worden, maar de hoop verliezen we niet”, zegt Mark verder. Hij is dezelfde mening toegedaan als Irma en vraagt dringend aan het ministerie van Volksgezondheid om een oplossing te creëren voor de mensen in de zorg.

GW

error: Kopiëren mag niet!