Het bedrijfsleven wil niet graag prijzen producten en diensten verhogen

Een burger, Winston B, die het niet eens is met de oneerlijke verdeling van de concurrentieposities van mensen in het bedrijfsleven geeft zijn mening over brandende zaken.

“Onlangs keek ik naar een interview in “Kal Aaj Aur Kal” waarin presentator Faried Pierkhan sprak met president Chandrikapersad Santokhi. Pierkhan ging in op de oorlog in Oekraïne die volgens hem nog bijkans twintig jaar kan duren en invloed kan hebben op de import van onze producten. Santokhi beaamde dat dit het geval kan gaan worden. Wat Pierkhan volgens mij wilde vragen, was of we als land wel een plan daarvoor klaar hebben liggen.”

Container als boosdoener

“Op de eerder genoemde vraag werd geen concreet antwoord gegeven door de president, omdat er blijkbaar ook geen lange termijnplan voor een onvoorziene oorlog gemaakt is. Een oorlog waarop wij geen enkele invloed kunnen uitoefenen. Wat hij wel aangaf was, dat de regering zelf overgaat tot de import van een aantal levensmiddelen. De president zei, dat de kosten hierdoor worden gedrukt en de producten direct aan de man worden gebracht. Doordat de regering nu zelf gaat importeren, terwijl ze dit aan het bedrijfsleven moest overlaten, toont ze weer dat ze het bedrijfsleven niet vertrouwt en creëert ze een beeld waardoor het lijkt alsof het bedrijfsleven degene is die overdrijft met de prijzen.” 

Winston: “Uit de woorden van de president was af te leiden, dat hij wilde aangeven, dat de prijzen voor de verschillende containers zijn gezakt, maar de prijzen van producten in de winkels niet.”

Gebrek aan economische kennis

“Op basis hiervan lijkt het namelijk erop, dat de kijk van de president op hoe de handel werkt verkeerd is. De prijzen worden niet alleen gezet op goederen en diensten op basis van containerkosten, maar ook andere factoren spelen een belangrijke rol. Een van de factoren is bijvoorbeeld de kosten van importeren die in rekening worden gebracht alsook de nieuw aangevulde bagger’belasting’, voor het uitbaggeren van de Surinamerivier. De opmerking van de president lijkt dus een opmerking te zijn die gemaakt is op basis van gebrek aan handelskennis. Alleen de containerprijzen bepalen de prijzen van goederen en diensten niet.”

“Een van de belangrijkste zaken is de koers, die de regering niet in de hand heeft kunnen houden. De hoge koers jaagt alle kosten omhoog, daar alles een import component heeft. Ook de haven afhandeling heeft een valuta component. De regering doet er goed aan om met een realistisch verhaal te komen in zijn uitleg en de schuldvraag niet te plaatsen bij het bedrijfsleven.”

Mogelijke oplossing

Verder zegt Winston: “We begrijpen de zware taak van de president, die net als in alle andere landen, ook te kampen krijgt met de wereldwijde economische crisis en hoge prijzen. Er moet volgens de regering dus zo een “short cut” komen, en dit kan. Als de overheid op zo een manier goederen wil gaan importeren moet er een openbare inschrijving komen en dan zul je bedrijven hebben die het laagst mogelijk zullen gaan bieden. Dan is er sprake van een eerlijke concurrentie en dan krijg je ook nog, dat de overheid een dubbeltje in de pot krijgt om haar zaken te gaan doen.”

GW

error: Kopiëren mag niet!