PUSH Forward neemt deel aan discussie over seksueel gedrag onder jongeren

Stichting PUSH Forward mocht op 21 oktober een discussie leiden met als onderwerp “seksueel gedrag onder jongeren”. Ter afronding van het vak studieloopbaanbegeleiding hebben derdejaars studenten van het AHKCO (Academie voor Kunst en Cultuur Onderwijs) de opdracht gehad een sociaal event te organiseren met betrekking tot een sociaal maatschappelijk onderwerp. Er is voor dit onderwerp gekozen, omdat seksualiteit onder de jongeren nogal heel veel aandacht vraagt in de samenleving. 

Scholieren van LBO-Caprino Alendyschool en MULO Latour kregen de gelegenheid om aan dit event deel te nemen. De jongeren waren heel enthousiast en deden spontaan mee met de discussie waarbij zij hun kijk op verschillende stellingen gaven. 

Voor jongeren is het belangrijk dat zij gezond seksueel gedrag ontwikkelen en positieve seksuele relaties aangaan met respect voor eigen wensen en grenzen en die van een ander. De directrice van Stichting PUSH Forward, Sade Lengibe-Lansdorf, zegt dat wanneer er gesproken wordt over gezond seksueel gedrag, er daarmee verantwoord seksueel gedrag wordt bedoelt. “Dit houdt in dat je voorkomt dat je bepaalde ziektes krijgt. Als je onbeschermd seks hebt, is dat onverantwoordelijk en ongezond.”

“Als jongeren die gezonde ontwikkeling krijgen, dan weten zij wat zij willen en wat mag. Vaak genoeg kunnen zij geen onderscheid maken wanneer er sprake is van seksueel geweld (wanneer zij gedwongen worden om seks te hebben)”, zegt Lansdorf. Zij stelt, dat er bijvoorbeeld meisjes zijn die aangeven dat zij pas na hun 21ste seks willen hebben. Maar als zij een vriend (voorbeeld 25 jaar) hebben die seksueel actief is en ze steeds hiertoe worden gedwongen en er uiteindelijk toch voor zwichten, “dan is er sprake van seksueel geweld”. 

“De ontwikkeling is daarom belangrijk, zodat ze weten wat zij zelf willen hebben. Wat seksualiteit inhoud weten zij vaak niet. Intimiteit is een onderdeel van seksualiteit. Ze moeten op de hoogte zijn van de stappen die zij moeten ondernemen. Ze moeten hun grenzen zelf kunnen bepalen, dan voorkom je op zo’n manier seksueel misbruik of seksueel geweld”, aldus Lansdorf. 

Tot slot werd aan de directrice gevraagd of het gemakkelijk is om over dit onderwerp met jongeren te praten. Zij geeft hierop aan, dat het niet zo gemakkelijk is om over dit onderwerp te praten, omdat zij vooral geen deskundige is op dit gebied. “Als het gaat om seksueel gedrag en de ontwikkeling op het gebied van seksualiteit, dan zijn er daarvoor deskundigen.” 

SK

error: Kopiëren mag niet!