Een bewuste keuze maak jezelf!

Studenten die de recente berichtgeving hebben gevolgd hebben enkele zaken opgemerkt waarover ze graag hun uitgebreide mening willen geven aan de redactie van Dagblad Suriname.

Betekenis bewuste keus bij jongeren is relatief

Op de vraag wat een bewuste keuze voor hen betekent geven studenten allemaal hun eigen definitie. Dijonne (24) begint met op te merken dat het begrip relatief is. “Je kunt nauwelijks definitief aangeven hoe een bewuste keus eruit ziet. Wat wel vaststaat is het feit, dat een bewuste keuze een verlengde moet zijn van positiviteit”, zegt ze verder.

Xaviera (23) is dezelfde mening toegedaan, maar zegt toch dat er meer erachter schuilt. Ze zegt ook, dat er enkele factoren zijn die bepalen hoe een bewuste keuze ontstaat. Zo haalt ze de financiële situatie waarin het land nu verkeert als factor voor het vormen van jeugdigen met een denkwijze dat ze niet hard moeten werken, maar veel willen verdienen om aan hun spullen te komen. Verder heb je volgens haar dan een andere groep die wel hard werkt, maar niet uitkomt. Ze neemt zichzelf als voorbeeld en zegt: “Ik ben bijvoorbeeld sinds mijn 18e al uit het huis en probeer zelfstandig het leven in te gaan. Het lijkt makkelijk, maar als bewuste keuze zie ik niet opgeven en verder gaan in het leven als een prioriteit.

Voorbeeldfiguren en hun handelingen

“Jongeren leren vaak van ouderen”, zegt Sarika (20). Wat blijkt is dat het laatste aantal jaren ouderen ook hun eigen manier van bewuste keuzes kiezen om te gebruiken. Dit betekent echter niet, dat het ook altijd de bewuste keuzes zijn. Een goed voorbeeld zien we volgens haar als we kijken naar het politieke gebeuren in Suriname. De politieke leiders die deels ook een voorbeeldfiguur zijn voor bepaalde jongeren nemen besluiten waarvan ze denken dat ze de manier zijn waarop het best zou kunnen worden geanticipeerd. Dit wordt vaak door grote groepen jongeren en ouderen in de gemeenschap niet gezien als een bewuste keuze.

“De jongeren die wel een voorbeeld nemen aan deze mensen gaan zich dan op die manier voortbrengen”, zegt ze verder. Ze stelt ten slotte vast dat het belangrijk is dat de ouderen zich iets bewuster op gaan stellen om ervoor te zorgen, dat jongeren die aanstoot nemen aan hun gedrag toch een bewuste keuze op basis daarvan kunnen en zullen maken.

Jong geleerd is oud gedaan

Leroy (26) zegt als laatste afsluitend aan het gesprek, dat eenieder zijn of haar eigen bewuste keuze moet maken. “Niemand kan en mag voor je bepalen wat je zou moeten doen. Het is belangrijk om de positieve dingen te halen uit al het negatieve.” Hij zegt verder dat er niet gedaan moet worden alsof de negatieve dingen niet bestaan. “Het punt dat we samen als jongeren zouden moeten bereiken is om zoveel als mogelijk iedereen om ons heen mee te brengen naar een beter en hoger punt in het leven.” Afsluitend zegt hij erbij “jong geleerd, is oud gedaan”.

GW

error: Kopiëren mag niet!