Guyana wil dat Facebook “illegale kaarten en valse verhalen”over grens met Venezuela verwijdert

Vertegenwoordigers van de regering van Guyana zijn onlangs bij het populaire social media platform Facebook geweest. De partijen bespraken in een vergadering de verwijdering van “illegale kaarten en valse verhalen” die op Facebook worden verspreid over de grens van Guyana met Venezuela, zo berichten onder andere Caribbean National Weekly en de Miami Herald. 

In het gesprek wordt volgens de officiële verklaring Suriname niet genoemd. Maar Suriname heeft ook een geschil met Guyana over een grensgebied, het Tigri-gebied. Overigens is het onduidelijk of onder de inspanningen van de Surinaamse autoriteiten ook brieven aan social media platforms behoren. 

Brieven

Aan de kant van de Guyanese regering werd de ontmoeting met Facebook bijgewoond door minister van Buitenlandse Zaken (BuZa) Robert Persaud met steun van het hoofd van de Guyanese grenseenheid, Donette Streete. Persaud vertelde de Facebook-vertegenwoordigers dat de regering van Guyana zich zorgen maakt over de verspreiding van desinformatie, aangezien de zaak momenteel bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag ligt. In de toekomst zal de minister van Buitenlandse Zaken naar verwachting een vervolggesprek voeren met andere social-mediaplatforms over de voortdurende inspanningen van Guyana om de zorgen van van dat land weg te nemen. 

De vergadering van woensdag werd belegd nadat Persaud brieven had geschreven aan Chief Executive Officer (CEO) Mark Zuckerberg van Facebook en Chief Executive Officer van Twitter, Parag Agrawal, om de onjuiste informatie en illegale kaarten van de respectieve platforms te verwijderen. 

Grens controverse

De Guyanese BuZa-minister had reden om de sociale-mediabedrijven te schrijven nadat een campagne van desinformatie tegen Guyana was gevoerd door verschillende social-media-accounts die achter de claim staan van Venezuela op het grondgebied van Guyana. Ze deelden een kaart waarop staat dat de Essequibo-regio het grondgebied van Venezuela is. Er zijn verschillende Facebook-accounts gemaakt met als enig doel desinformatie over de grens controverse tussen Guyana en Venezuela in stand te houden. Gebruikers hebben de slecht geïnformeerde inhoud en de pagina’s ervan gemeld, maar velen blijven nog steeds op de platforms. 

Venezuela heeft de afgelopen jaren zijn claims op de Essequibo-regio in Guyana opgevoerd naarmate olie-ontdekkingen door ExxonMobil in het productieve Stabroek-blok blijven toenemen. Guyana benaderde het ICJ in 2018 met het verzoek om uitspraak te doen over de geldigheid van het pact van 1899 dat de landsgrens tussen de twee landen regelde.

error: Kopiëren mag niet!