Wan Okasi stroopt de mouwen op

Was er in het begin van het jaar nog enige gematigde blijdschap te bespeuren bij de voorzitter van Wan Okasi, nadat de regering de uitkering voor mensen met een beperking had verhoogd van SRD 750 naar SRD 1.750, nu ruim 8 maanden verder, klinkt er een bittere toon. 

Volgens de voorzitter van Wan Okasi, Aniel Koendjbiharie, heeft dit te maken met de realiteit van de dag. Hij noemt onder andere de hoge koers en de stijgende prijzen. Aanstaande zaterdag om 10.00 uur heeft de organisatie een bijeenkomst gepland op het terrein van de NPS, Grun Dyarie. Maar Koendjbiharie houdt er serieus rekening mee dat de opkomst mager zal zijn.

Hij licht toe, dat dit niet komt omdat de doelgroep niet wil komen, maar vanwege de extreem hoge kosten voor transport voor de mensen met een beperking, de doelgroep van Wan Okasi. Naar zijn zeggen kan je ook niet simpel bussen voor de mensen inzetten zoals de gemiddelde burger dat kent van organisaties die grote manifestaties organiseren, simpelweg omdat in dit geval de bussen huis aan huis de mensen moeten ophalen. “En dat is een gigantische onderneming”, verzekert Koendjbiharie.

Ondanks de verhoging eerder dit jaar, zegt Koendjbiharie dat de doelgroep met de SRD 1.750 nog ver onder de armoedegrens leeft. “Want de armoedegrens is in 2021 gesteld op SRD 3.365.” Eerder merkte hij al op dat de verhoging met SRD 1.000 door de stijgende prijzen de doelgroep niet echt heeft geholpen. “En ondertussen zijn de prijsstijgingen behoorlijk geweest”, vervolgt Koendjbiharie. Van de doelgroep hoopt Wan Okasi te horen wat er moet gebeuren. Koendjbiharie laat weten dat de doelgroep ook nog op antwoord wacht op brieven die zijn gestuurd naar de verantwoordelijke autoriteiten. “De overheid heeft geen enkel sociaal vangnet voor ons, geen enkel vooruitzicht wijst daarop.”

Transport

Koendjbiharie wijst er verder op, dat communicatie en transport voor deze doelgroep van groot belang zijn. Voor veel mensen is dit een steeds groter wordend probleem en geïsoleerd raken in de samenleving dreigt. Als lichtpunt noemt hij de donatie van een bus door de Republic Bank. Toch is de eigen bijdrage die de mensen moeten betalen niet eenvoudig op te brengen.

Ouders en verzorgers

De impact van de huidige situatie is niet alleen voelbaar voor de doelgroep. Ook de ouders en verzorgers gaan gebukt onder de omstandigheden. Daarom doet Koendjbiharie een oproep aan de doelgroep om hun stem te laten horen. “Want de ouders en verzorgers voelen het ook, sommigen hebben twee en drie banen nodig om te overleven”, laat de voorzitter van Wan Okasi tot slot weten.

RB  

error: Kopiëren mag niet!