Groningse hartchirurgen gaan kinderen helpen in Suriname

Een twaalfkoppig medisch team van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) vertrekt deze maand naar Suriname om daar zeven kinderen met een aangeboren hartafwijking te opereren. Het gaat om kinderen voor wie een hartoperatie het probleem kan oplossen, of in elk geval een stuk kan verlichten.

In Suriname kunnen (zeer) complexe hartoperaties bij kinderen niet altijd worden uitgevoerd. Daarvoor moeten patiënten vaak naar een ander land, zoals Nederland.

Kinderhartchirurg Ryan Accord staat aan het hoofd van de medische missie. Hij vertelt tegen de regionale zender RTV, Noord dat het idee ontstond door een toevallige ontmoeting met kindercardioloog Amadu Juliana uit Suriname. “Toen hebben we al heel snel besproken hoe we elkaar kunnen helpen. Kort daarna kwam het verzoek of wij dit zouden kunnen doen. Dat is nu exact drie jaar geleden.”

Het plan kreeg direct bijval van zijn UMCG-collega’s, maar liep vertraging op door de Corona-pandemie. Ook kwam er het nodige bij kijken om het project op te zetten, vertelt Accord.

“Bij het organiseren stuit je op obstakels, zoals de economische situatie in Suriname”, zegt hij. “Spullen die wij hier gebruiken, zijn daar behoorlijk duur of niet te krijgen. Dus dan moet je spullen meenemen. Soms moet je je eigen techniek versimpelen om hetzelfde resultaat te behalen zonder de luxe en de goederen die we hier hebben. Daarvoor hebben we een goed draaiboek moeten opstellen.”

Daarnaast moest er UMCG-personeel worden vrijgemaakt, wat niet eenvoudig was in tijden van schaarste en achterstanden in de gezondheidszorg. “Gelukkig waren veel mensen bereid om daar vakantiedagen in te steken. Dat heeft het makkelijker gemaakt om met een team van twaalf mensen tien dagen weg te zijn en deze zorg te kunnen leveren”, aldus Accord.

De kinderen worden geopereerd in het Academisch Ziekenhuis van Paramaribo. 

De missie is niet goedkoop, maar het rendement is hoog, zegt Accord. “Voor het geld dat in Nederland aan één operatie wordt besteed kunnen in Suriname zes of zeven operaties worden verricht. Dat is nog exclusief bijkomende kosten, zoals het laten overkomen van de ouders van een kindje dat in Nederland moet worden geopereerd.”

Het doel van de missie beperkt zich niet tot die zeven operaties. Kennisoverdracht aan zijn Surinaamse collega’s is minstens zo belangrijk, vindt Accord. “Daarbij helpt het dat ik de cultuur ken en de verschillen met Nederland. Wij komen daar niet ons trucje doen om na tien dagen weer weg te gaan. Wij betrekken hen heel nadrukkelijk erbij. We vinden het heel belangrijk dat hun beschikbare personeel meedoet.”

(Foto: Vier leden van het UMCG-team, van links naar rechts: Trudie Havinga, Ryan Accord, Agnezka Croughs en Hubert Mungroop. © Remco in ’t Hof/RTV Noord)

error: Kopiëren mag niet!