Strafzaak schietincident waarbij Vincent Meiland werd gedood en twee agenten zwaargewond raakten

Mr. Maitrie Kuldip Singh, rechter in het Tweede Kanton, heeft de strafzaak in behandeling die klaarheid moet brengen in de dood van Vincent Wesley Meiland (40), geboren in Rotterdam, Nederland. Hij liet het leven in de vroege ochtend van 25 november 2021, na te zijn getroffen door meerdere kogels uit een vuistvuurwapen. De agenten van politie Diego Watson en Ronny Rogers raakten zwaargewond.

Roberto S.

Het schietincident vond plaats in de BM-Lounge aan de Franchepanestraat in Paramaribo-Zuid waar een Srefidensi-feest werd gehouden. Er is door meerdere personen uit verschillende richtingen geschoten. In de geruchtmakende zaak staat Roberto S. in de beklaagdenbank. Hij zit sedert november 2021 in voorarrest op het politiebureau Nieuwe-Haven. De beklaagde wordt bijgestaan door de advocaten Raoul Lobo, Maureen Nibte en Preshant Baldew.

Hof van Justitie

De raadslieden hebben gaande het proces, dat nog enige tijd kan duren, op basis van artikel 61 van het Wetboek van Strafvordering, het Hof van Justitie gevraagd om de hechtenis van hun cliënt op te heffen. Tezamen wijzen zij op onschuld van hun cliënt. Er wordt van uitgegaan dat het Hof zich zo spoedig mogelijk zal uitspreken. Officier van Justitie Roline Ravenberg wil de deur op slot houden. De zitting wordt op 17 november aanstaande voortgezet.

Slachtoffer en beklaagde

Uit het gerechtelijk onderzoek blijkt, dat er in verband met Srefidensi 2021 een illegaal feest in bar-dancing BM Lounge van uitbater BM (Broertje Montana) te Zorg en Hoop plaatsvond. De toen geldende Covid- lockdown-regels werden overtreden. Onder de bezoekers bevonden zich onder andere het latere slachtoffer Vincent Meiland, de agenten van politie Watson en Rogers die ernstig verwond raakten en Roberto S. die nu in de beklaagdenbank staat. De verdachte is een neef van slachtoffer.

Teken van verzoening

De club was op het moment waarop de hel losbrak, bomvol. De wrijving begon toen Watson drank morste op R.S. Er werden woorden gewisseld. Door tussenkomst van de uitbater heeft Watson zijn excuses aangeboden aan R.S. Als teken van verzoening werden de handen geschud. Meiland mengde zich in de ruzie. Volgens de verdediging is Roberto aangehouden, omdat hij aanwezig was in de dancing.

Meiland mengde zich in de ruzie

Volgens de advocaten heeft hun cliënt niets met het schieten te maken. Hij zou het wapen van Watson hebben afgepakt om verder onheil te voorkomen.  Agent Watson verklaarde dat Meiland verder ging terwijl Roberto S. zich rustig hield. Meiland mengde zich in de ruzie. 

Gericht geschoten

Op een gegeven moment greep Meiland hem bij de kraag. Hij sloeg de hand van Meiland weg en hoorde op dat moment een schot afgaan en merkte dat hij getroffen was in de buikstreek. Daarna werd hij in het gezicht geraakt. Watson schoot daarna gericht op Meiland.

Wapen afhandig gemaakt

Agent Watson: “Vervolgens richtte ik mijn wapen op Struiken, want ik ging ervan uit dat Meiland en Struiken samen waren. Mijn wapen blokkeerde vanwege een dwarsligger. Ik wilde dat corrigeren, maar voordat ik dat kon doen greep iemand naar mijn wapen. Ik heb toen een fles op mijn hoofd gekregen. Ik werd geschopt en geslagen en op een gegeven moment heb ik mijn patroonhouder uit mijn wapen gehaald en het wapen losgelaten. Iemand heeft het wapen toen op mij gericht en hoorde ik klik, klik, klik, maar het wapen ging niet af.”

Opgestaan en weggerend

Beklaagde Roberto bevestigde de verklaring van Watson: “Toen Meiland had geschoten heb ik een paar stappen naar achteren gemaakt en ben ik plat gaan liggen. Ik hoorde 5 tot 6 schoten. Ik ben daarna opgestaan en zag Watson het wapen op mij richten. Ik ben weer plat gaan liggen. Het leek alsof Watson een magazijn uit een wapen wilde halen en heb toen het wapen uit zijn hand getrokken.  Ik ben toen opgestaan en weggerend.”

Meiland’s karakter 

De nabestaanden van Vincent Meiland hebben kanttekeningen geplaatst bij het strafproces. “Wij kennen Vince niet als een agressief persoon. Vuurwapens zijn niet zijn ding.  Wij geloven er niets van, dat hij geschoten heeft. De doden kunnen niet praten.”

Grote drugsvangst

“Agent Watson heeft aangeven, dat hij en zijn collega de plaats bezochten om te proosten op een grote drugsvangst te Zanderij. Zij droegen burgerkleding en hadden hun dienstwapens tussen de broekband gestoken. Volgens de regel mogen gasten een nachtclub niet met wapens betreden.”

Alcohol en lachgas

“Zij hebben alcoholhoudende drank genuttigd. Er was lachgas in de club. De politieagenten die zich daar bevonden waren in ernstige overtreding. Het hele land was in lockdown. Zij bezochten de plaats om zich te vermaken, terwijl het Korps Politie Suriname was belast met het toezicht op navolging van de Covid-maatregelen.”

Security

“De club was stampvol, maar niemand heeft iets gezien, foto’s gemaakt of gefilmd. Er zijn geen camerabeelden vastgelegd. Het apparaat was buiten werking. Het veiligheidspersoneel heeft niets gezien of gehoord. De gasten die aanwezig waren zeggen allemaal, dat het hartstikke donker was in de club.”

Forensisch onderzoek 

“Naar voren kwam, dat er meerdere keren vanuit verschillende richtingen is geschoten. Er werden patroonhulzen gevonden. Zij die afkomstig uit verschillende wapens?  Het forensisch onderzoek van de politie moet daar duidelijkheid in brengen.”

Eén verdachte

“Er is maar één verdachte aangehouden, maar er zijn meerdere schutters geweest. Is er ook met het wapen van agent Rogers geschoten? Met welk wapen heeft het slachtoffer zich bediend? Zijn er correctiemaatregelen te verwachten tegen de betrokken agenten? Heeft het gebeuren gevolgen voor de uitbater van de bar/dancing?”

(Foto bijschrift: het slachtoffer Vincent Meiland)

HD

error: Kopiëren mag niet!