Minister Mathoera opent 29e Caribbean Development and Cooperation Council

“Het Caribisch gebied wordt geconfronteerd met structurele uitdagingen en externe factoren die de ontwikkelingsambities van de regio blijven ondermijnen. De verwoestende impact van de Covid-19-pandemie op onze economieën heeft ons nog verder teruggedrongen en de noodzaak van economisch en sociaal herstel zal waarschijnlijk langdurig zijn.” 

Woorden van minister Krishna Mathoera woensdagochtend 12 oktober  tijdens de opening van de eerste fysieke Caribbean Development Roundtable (CDR) sinds de start van de Covid-19-pandemie. Suriname is 12, 13 en 14 oktober gastheer van de 29e Caribbean Development and Cooperation Council (CDCC).  

De CDCC is een regionale vergadering op ministerieel niveau, waaraan veelal ministers van Buitenlandse Zaken en Financiën deelnemen. Volgens minister Mathoera is een effectief systeem van multilateralisme nodig. “Een systeem dat niet alleen de mogelijkheid biedt om uitspraken te doen en problemen aan te pakken, maar een systeem waarin alle landen – groot en klein – een gelijk speelveld hebben”, aldus de bewindsvrouwe. 

Minister Mathoera is van mening, dat het belangrijk is samen te komen om gedachten en ervaringen uit te wisselen tijdens de CDR-sessies, vooral in deze volgens haar uitdagende tijden. Naast de gevolgen van Covid-19, zijn er de stijgende prijzen, een oorlog in Europa en de altijd aanwezige uitdagingen van klimaatverandering

Suriname heeft momenteel het voorzitterschap van de Caricom en zal vrijdag 14 oktober het voorzitterschap van de CDCC voor de komende twee jaar op zich nemen. Deze functie zal vervuld worden door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. De bewindsvrouwe neemt waar voor minister Ramdin, die nu in Washington DC is voor een bespreking met het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

error: Kopiëren mag niet!