PAHO: “Terugkeer cholera op Haïti toont hoe snel ziekten zich kunnen verspreiden”

De directrice van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO), dr. Carissa F. Etienne, zegt dat de recente uitbraak van cholera op Haïti, een gestage toename van het aantal gevallen van monkeypox, de aanhoudende Covid-19-infecties en de lage vaccinatiegraad voor polio de noodzaak van paraatheid voor noodsituaties op gezondheidsgebied in de regio Noord- en Zuid-Amerika vergroten.  

“Parallelle noodsituaties op gezondheidsgebied en een kwetsbare sociale, politieke en natuurlijke omgeving illustreren het belang van investeringen in en versterking van gezondheidsstelsels”, aldus de directrice woensdag 12 oktober tijdens een persconferentie. 

“We hebben niet de tijd om te herstellen en ons voor te bereiden tussen gezondheidscrises in,” voegde ze eraan toe. Na meer dan drie jaar meldde Haïti vorige week een uitbraak van cholera, net toen het land op het punt stond cholera-vrij te worden verklaard.  

Op 9 oktober bevestigden de nationale autoriteiten 32 gevallen en 18 doden, en meer dan 260 verdachte gevallen in het gebied rond de hoofdstad Port-au-Prince. 

“Cholera is aangekomen te midden van ernstige sociale en politieke onrust”, aldus dr. Etienne, die “de inspanningen om humanitaire hulp te verlenen en de uitbraak te bestrijden bemoeilijkt”. 

Zij voegde eraan toe, dat de gevallen waarschijnlijk veel hoger zijn dan de gemelde aantallen, omdat het escalerende straatgeweld en de criminele activiteiten de toegang tot de getroffen gebieden beperken.

PAHO ondersteunt de Haïtiaanse autoriteiten en internationale partners bij het opzetten van centra voor de behandeling van cholera. De organisatie heeft twee ton medische voorraden gedoneerd en helpt het ministerie van Volksgezondheid bij het toezicht en de behandeling van gevallen. 

“Wij staan ook klaar om de regering te helpen snel toegang te krijgen tot vaccins”, voegde de PAHO-directrice eraan toe.  

Apenpokken

Met betrekking tot monkeypox (apenpokken) zei dr. Etienne, dat de regio thans meer dan 45.000 gevallen meldt, hetgeen 63% van het wereldtotaal vertegenwoordigt. Ongeveer 95% daarvan betreft mannen. 

En hoewel de verspreiding van het virus lijkt te vertragen, werden vorige week meer dan 2.300 nieuwe gevallen van monkeypox gemeld in Noord- en Zuid-Amerika – de meeste in de Verenigde Staten, maar ook honderden in Brazilië, Colombia en Mexico. 

PAHO is begonnen met de levering van vaccins tegen monkeypokken in de regio, waarbij Brazilië en Chili de eerste landen waren die om doses vroegen en vorige week een eerste partij ontvingen.  

“We weten hoe we deze ziekte kunnen opsporen. We weten wie het meeste risico loopt. En we weten hoe we mensen tegen besmetting kunnen beschermen”, aldus dr. Etienne, die er bij de landen op aandringt deze kennis te gebruiken om het aantal gevallen terug te dringen en een einde te maken aan de overdracht van monkeypokken.

De PAHO-directrice zei ook, dat de dalende Covid-19-trends wereldwijd, ook in Noord- en Zuid-Amerika, aantonen dat “we misschien van de acute fase van de pandemie overgaan naar een fase van duurzame beheersing”. 

Maar, zij waarschuwde dat dit alleen mogelijk is met voortdurende tests en meer vaccinatie. Vorige week nog hebben Amerika 178.000 nieuwe gevallen van Covid-19 gemeld. 

Hoewel meer dan 70% van de mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied nu volledig tegen het virus is gevaccineerd, blijven veel landen onder die doelstelling; tien landen en gebieden moeten de grens van 40% nog halen.

De directrice deed ook een nieuwe oproep aan landen om polio aan te pakken door de vaccinatiegraad en het toezicht op te voeren. Zij zei dat vier landen in de regio – Brazilië, de Dominicaanse Republiek, Haïti en Peru – een “zeer hoog risico” lopen op overdracht van polio, en dat nog eens acht landen als hoog risico worden beschouwd. 

Polio, een ziekte waarvoor geen genezing of behandeling bestaat, moet tot het verleden blijven behoren, drong dr. Etienne aan. “Met doeltreffende vaccins en tientallen jaren ervaring met immunisatie hebben we de macht om het daar te houden.” 

“Regio staat onder druk”

“Onze regio staat onder druk”, besloot de PAHO-directrice. “We moeten snel werken met de instrumenten die we tot onze beschikking hebben om deze vier gezondheidscrises die zich in Amerika ontvouwen onder controle te krijgen.”

error: Kopiëren mag niet!