Gebrek aan vertrouwen oorzaak onrust koersenfront

Het gebrek aan vertrouwen in het gevoerde beleid is de belangrijkste oorzaak voor de onrust op het koersenfront die sinds enige tijd gaande is. Er is sprake van een psychologisch effect van de bestuurlijke impotentie van de regering die geen zekerheid kan bieden dat het morgen beter wordt.

Het is volgens de econoom Winston Ramautarsing niet juist om alles te schuiven op het speculatief gedrag op de markt of op handelingen van een kleine groep van personen die de koers bepalen. 

“Het gaat vooral om een kwestie van vertrouwen. Er is geen vertrouwen in het beleid van de regering, en als de correctieve daden uitblijven dan ga je krijgen dat de koers gaat bewegen. De marktkrachten van vraag en aanbod worden onrustig en onzeker. Men gaat zich proberen in te dekken.”

De stijging van prijzen, de inflatie en koopkrachtdaling van de consument heeft alles te maken met de koerstijgingen. Bestuurlijke maatregelen, zoals de verhoging van belastingen, en onzekerheid liggen daar ook aan ten grondslag. Door de huidige onzekerheid wacht een ieder de ontwikkelingen af en blijven investeringen uit, de productie stijgt niet. Het is dan logisch dat de wisselkoers onstabiel blijft, aldus Ramautarsing.

De wisselkoers van de Amerikaanse dollar bleeft dinsdag 11 oktober hangen rond de SRD 29.

SS 

error: Kopiëren mag niet!