Winston Ramautarsing: “IMF is niet het probleem, maar zwak bestuur regering”

Niet het Internationaal Monetair Fonds, IMF, is het probleem, maar het zwak bestuur van de regering is er de oorzaak van, dat na 2 jaar regeren het land nog verder van huis is geraakt voor wat betreft de financieel-economische crisis. Winston Ramautarsing, ontwikkelingseconoom en voormalig voorzitter van de Vereniging van Economisten is Suriname (VES) vindt dat de regering terug moet gaan naar het punt van goed bestuur en bij zichzelf moet nagaan wat ze verkeerd heeft gedaan en daar de nodige correcties aanbrengen. 

De econoom reageert hiermee op de oproep van voormalig president Ronald Venetiaan om de huidige president te ondersteunen daar hij nu moeilijke keuzes moet maken. Ramautarsing vindt, dat voormalig president Venetiaan duidelijker moet zijn geweest in zijn oproep. Volgens de econoom kan de ondersteuning niet tegen elke prijs.

Hij vindt dat wat hem betreft er geen ondersteuning zal komen als er niet afgestapt wordt van het friends and family beleid, het nemen van verkeerde beleidsbeslissingen en als er niet wordt opgetreden tegen corruptie zoals tijdens de verkiezingen aan het volk is beloofd. “Als je weet dat president Santokhi vindt dat hij alles goed doet en zijn fouten niet erkent, dan is de oproep van Venetiaan voor ondersteuning te mager”, aldus Ramautarsing. 

Hij vindt dat nu, na twee jaar regering, de juiste koerscorrectie gepleegd moet worden. Indien gemaakte fouten niet worden erkend en wordt gedaan alsof alles goed gaat, dan krijg je dat partners in de coalitie eruit willen stappen. Ramautarsing adviseert niet dat de NPS uit de coalitie stapt, maar om intern “ruzie” te maken totdat het beleid goed wordt bijgestuurd.

IMF is niet de oorzaak

De heronderhandelingen met het IMF ziet hij als een “farce” om tijd te winnen en om zaken vooruit te schuiven. Niet het IMF is het probleem en daarom zullen de besprekingen met het IMF de problemen in het land niet oplossen. “De financieel economische crisis  hebben wij gecreëerd en wij zullen het zelf moeten oplossen. IMF biedt daarbij financiële ondersteuning en technische assistentie. Het herstructureren en het in evenwicht brengen van de economie is iets dat wij zelf moeten doen. Als het Herstelplan (HP) en de verschillende projecten daarin opgenomen niet lopen, dan is niet het IMF daar de oorzaak van, maar het zwakke economisch beleid van de regering. De regering functioneert zwak en beloften worden niet waargemaakt.”

Ramautarsing merkt ook op, dat gegeven de omstandigheden de regering geen andere keus heeft om met het IMF te dealen. Als het IMF nu zou worden opgezegd dan gaat volgens Ramautarsing het land echt failliet raken. Alle bezittingen van het land komen internationaal op de veiling. Het land zal dan nog dieper in de crisis wegzakken, aldus Ramautarsing.

SS

error: Kopiëren mag niet!