Grappenmakers of “maffiabazen”

De Centrale Bank van Suriname, CBvS, heeft haar termijn deposito  veilingen  waarbij er ‘gratis’ geld wordt verstrekt. Ze hebben de banken voor meer dan SRD 1000 miljoen aan rente gegeven die de banken in een korte tijdbestek mochten beleggen tegen hoge rentes. Dit is ons reeds bekend. Wat ook bekend is, is dat er een abnormale hoge rente is verstrekt (eerste week 80%) aan de banken voor minder dan drie maanden.

Het waren korte termijnen, omdat je veel geld kon krijgen. Het heeft geen enkel effect gehad op die economie, aldus James die een ondernemer is en vaak ook vreemde valuta nodig heeft om zijn leveranciers te betalen. Valuta die hij niet altijd bij de banken kan verkrijgen. James zegt tegenover Dagblad Suriname, dat hij ook niet bij de cambio’s kan komen en storten bij de banken kan ook niet. Dus James zegt dat hij vastloopt, omdat leveranciers dan staken met het versturen van producten. Hij heeft wel een kredietlijn met ze, maar haalt al te vaak het maximum ervan heel snel en lopen betalingen op die hij niet tijdig kan voldoen,

“De Centrale Bank alsook de regering komt vervolgens dan met een excuus als te zijn het komt door de samenwerking met het IMF.  Dat gratis geld heeft geen enkel effect op de markt gehad. De bedoeling was dat zij die gelden moesten uitzetten en dat de rente moest zakken en de samenleving moest daarbij makkelijk lenen, hebben we niet gemerkt.”

“Financiële instellingen zijn slapend rijk geworden”

Echter is juist die koers naar boven gesprongen vanwege allerlei factoren. De banken zijn mogelijk gegaan naar de dollar en euro. Mogelijk daar ze ook weten, dat de gratis rente die ze hebben gehad in SRD snel aan het ontwaarden is, zegt James.

Je zou dat geld moeten wisselen om deze waardevast te maken gezien de SRD schommelt en van alle kanten wankelt.

Deze actie heeft er alleen voor gezorgd dat de financiële instellingen slapend rijk zijn geworden.

“Laten we bij wijze van spreken zeggen, dat we in een land zijn dat er erger aan toe is, waarbij  dictatuur en maffia groeperingen een grote rol speelde in de politiek en in de samenleving. In zo een geval zou men na het krijgen van dit geld zelf  50% en vervolgens 20% posten voor de maffia. It takes two to tango. En toch zou men geen verlies lijden, want van die 50% heeft hij nu 30% overgehouden. Gelukkig is mijn land geen “maffia” land.”

James: “Wat zou een slimme regering niet gedaan kunnen hebben? Wel het geld dat gratis is gegeven van het volk aan de banken. Ze zouden tenminste geëist kunnen hebben het verplicht uit te zetten tegen lage rente voor de woningen van burgers die smachten naar middelen om een woning te bouwen. Maar nee, in plaats daarvan hebben ze de banken zweet van het volk gegeven zonder enige prestatie.”

Wat men nu gratis heeft weggegeven, daarvan konden ruim 2.000 burgers geholpen worden aan een zachte lening die ze overigens terug zouden betalen.

James zegt verder het bedroevend te vinden, dat ons staatshoofd deze simpele zalen niet kan zien waarvoor alleen common sense vereist is. Zijn het mensen die hem mogelijk op dit stuk adviseren die hun eigen belangen via netwerken veilig stellen?

Ook al zouden ze die wrange adviezen geven aan de president dan nog heeft hij een eigen kennis vermogen. Sinds de start van deze georganiseerde vorm van geld verdamping is ervoor gewaarschuwd . Geen enkele actie is ondernomen, tot heden ook niet.

“It is always about the money. Follow the money”, besluit James.

error: Kopiëren mag niet!