“Willen wij een gezonde mensheid, dan is mentale gezondheid even relevant als fysieke gezondheid”

De Internationale Dag van de Mentale Gezondheid wordt sinds 1992 op 10 oktober gevierd. Het is een dag waarop er wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor mensen met onzichtbare mentale klachten.

In een gesprek met Dagblad Suriname, gaat Simone Goodett, psycholoog en oprichtster van Thora Psychologiepraktijk, in op de gestelde vragen over dit onderwerp.

Wat is mentale gezondheid en waarom is dat zo belangrijk?

“Met mentale gezondheid oftewel geestelijke gezondheid wordt vaak emotioneel, sociaal en psychologisch welzijn bedoeld. De mate waarin je in staat bent adequaat te kunnen functioneren in het dagelijks leven”, zegt Goodett. De psycholoog geeft aan, dat mentale gezondheid zeer belangrijk is, omdat dit een onafscheidelijk deel is van de totale menselijke gezondheid. “De mens bestaat niet alleen uit een lichaam, maar ook uit een psyche (ook wel ‘geest’ of ‘mind’) genoemd. Die staan direct met elkaar in verbinding. Dus willen wij een gezonde mensheid, is mentale gezondheid even relevant als fysieke gezondheid.”

Wordt voldoende aandacht aan mentale gezondheid besteedt in Suriname?

De psycholoog stelt, dat in de praktijk mentale gezondheid steeds meer aan de orde komt. Ook wordt de relevantie hiervan al ingezien. Echter staat het allemaal nog in de kinderschoenen, zegt Goodett en is het aan een ieder en met name deskundigen en beleidsmakers gelegen om daar meer accent op te leggen. Het verschaffen van uitgebreide voorlichting over mentale gezondheid is volgens haar een van de meest noodzakelijke aandachtspunten.

Welke bijdrage levert Thora Psychologiepraktijk aan mentale gezondheid?

“Los van het feit, dat Thora een psychologiepraktijk is waar men terecht kan voor psychologische begeleiding, wordt ook zoveel als mogelijk informatie gedeeld via social media. Hiernaast verzorgt Thora frequent trainingen en motivatiesessies”, antwoordt Goodett.

“Thora vindt het zeer relevant, dat de toegang tot betrouwbare informatie over dit vraagstuk vanuit de samenleving gegarandeerd is. Men mag daarom ook altijd vrijblijvend contact opnemen voor vragen en/of adviezen.”

SK

error: Kopiëren mag niet!