Kabinet President heeft wel geld vrij gemaakt voor 10 oktober festiviteiten door A Marron Kompas

Vicepresident zal scheldende NIS-directeur aanspreken

Het Kabinet van de President heeft wel financiële middelen vrijgemaakt voor de herdenking van Marrondag 2022. President Chandrikapersad Santokhi heeft donderdag tijdens zijn persconferentie aangegeven, dat slechts een organisatie, Stichting A Marron Kompas, een verzoek had ingediend. Dat is goedgekeurd uit de eigen begroting van het Kabinet, stelt de president. 

Hiermee bracht het staatshoofd klaarheid in de verwarring dat mogelijk bewust gecreëerd werd. In de samenleving werd door kwaadwilligen een beeld gecreëerd alsof de president geen gehoor gaf aan de oproep van de marron gemeenschap.

Kwaadwilligen doen vooral via social media denigrerende en racistische uitlatingen naar elkaar toe en enkele personen van verschillende bevolkingsgroepen halen elkaar door het slijk. Deze jammerlijke trend zet zich al een tijdje voort. 

Desgevraagd gaf vicepresident Ronnie Brunswijk over uitlatingen van Nationaal Indoor Stadion-directeur Joel Martinus aan, dat die aangesproken zal worden. Het kan volgens de vicepresident niet, dat hooggeplaatste functionarissen beledigende en racistische uitspraken doen richting de president of anderen. 

Grootse viering Marrondag 

De stichting A Marron Kompas is druk doende met de voorbereiding in verband met de herdenking van 262 jaar Dag der Marrons op 10 oktober. De uitnodigingen zijn de deur uit. Er zal ook een grootse viering in Paramaribo gehouden worden. De meeste activiteiten zullen op het Onafhankelijkheidsplein worden gehouden. Er komen dit jaar 150 gasten uit Ghana om mee te maken hoe herdacht en gevierd wordt dat 262 jaar geleden het eerste vredestraktaat tussen de marrons en het koloniale bestuur werd getekend. 

De organisatie ligt in handen van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), stichtingen 10 Oktober 1780, A Marron Kompas en andere organisaties. 

error: Kopiëren mag niet!