Bouterse krijgt pak slaag in poll over zijn toekomst in de politiek

Desi Bouterse is niet meer gewild als voorzitter van de NDP. De ex-president van het land, ex-legerleider en ex-dictator van Suriname is inmiddels al 76 jaar oud.

Dat blijkt uit de uitkomst van een poll op de website van Dagblad Suriname. De vraag was: ‘Vindt u dat de leiding van de grootste oppositiepartij, de NDP, aan vervanging toe is?’ Van het in korte tijd uitgebrachte aantal van 507 uitgebrachte stemmen, blijkt dat maar liefst 87% (443 stemmen) vinden dat het tijd wordt voor een nieuwe leiding binnen de NDP. Slechts 64 personen hebben de optie ‘Nee’ aangevinkt, 13 procent.

Wil nadenken over presidentschap 

De NDP-voorzitter ging in augustus vorig jaar op een persconferentie bij zijn residentie uitgebreid in op uiteenlopende zaken. Desgevraagd over zijn leeftijd stelde de NDP-voorzitter, dat zijn partij intern bezig is met een nieuw team. Bouterse zit er niet om te popelen. “Maar, als het volk wil. Als ik mij plotseling zo goed voel. Dan zal ik hard nadenken over de presidentschap”, sprak Bouterse. 

De voormalige legerleider en ex-dictator is vorig jaar opnieuw veroordeeld door de Surinaamse Krijgsraad tot 20 jaar celstraf voor medeplegen van moord op 15 personen op 8 december 1982. De Krijgsraad, onder leiding van president Cynthia Valstein-Montnor, kwam tot het wettige en overtuigend bewijs voor moord. Hiermee werd het verstekvonnis door de Krijgsraad bevestigd. Daarop is inmiddels hoger beroep aangetekend. 

Geschiedenis van criminaliteit door Desi 

Desi Bouterse (75) is van huis uit militair. Na een gewapende coup kwam hij in 1980 samen met 15 andere onderofficieren van het Nationaal Leger aan de macht in het land. Bouterse was de de facto leider van Suriname tussen 1980-1987. Ook na de terugkeer van de democratie bleef Bouterse aan als legerbaas. In die periode zijn er meerdere schendingen van mensenrechten geweest. Ook is Bouterse volgens verklaring van onder andere zijn kameraden in de groep van 16, betrokken geweest bij onder andere internationale drugscriminaliteit en internationale wapenhandel. Bouterse zou volgens verklaringen van de inmiddels overleden Ruben Rozendaal, wapens uit het buitenland, waaronder Libië, hebben laten halen en deze laten smokkelen naar de Colombiaanse rebellenbeweging FARC in ruil voor cocaïne.

Volgens door Wikileaks gepubliceerde Amerikaanse stukken uit 2006 zou Bouterse met de hulp van de Guyanese crimineel Roger Khan wapens gesmokkeld hebben voor de FARC in ruil voor drugs. Bouterse werd op 16 juli 1999 in Nederland voor zijn betrokkenheid bij een drugstransport van 474 kilogram cocaïne, dat in 1997 werd onderschept in de haven van Stellendam, bij verstek tot zestien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Nadat zijn advocaat Bram Moszkowicz in hoger beroep ging werd de straf verlaagd tot elf jaar. Door dit vonnis kon Bouterse ook tijdens zijn presidentschap geen voet zetten op Nederlands of Europees bodem. Bouterse en zijn partijgenoten bij de NDP hebben steeds aangegeven dat het gaat om een politieke veroordeling. 

error: Kopiëren mag niet!