Regering mogelijk in zee met in financieel noodweer verkerend Credit Suisse

De regering gaat mogelijk in zee met de Zwitserse financiële instelling Credit Suisse, die zelf reeds enige tijd in grote financiële problemen verkeert en aan de rand staat van een mogelijk faillissement. Credit Suisse is één van ’s werelds grootste banken. De internationale financiële wereld houdt de adem in als gevolg van de ontwikkelingen rond de bank. 

President Chandrikapersad Santokhi heeft deze week op zijn kabinet een ontmoeting gehad met een delegatie van Credit Suisse en financieringsmogelijkheden besproken. Tussen Staatsolie en de Zwitserse financiële instelling bestaat een lange termijn relatie.

Volgende kredietcrisis?

In de internationale financiële wereld vormem de ontwikkelingen rond Credit Suisse het middelpunt van het nieuws. Deze week publiceerde de Nederlandse website “FaillissementDossier.nl” een artikel waarin ondermeer gesteld wordt, dat de Zwitserse financiële instelling zelfs een mogelijk faillissement boven het hoofd hangt. 

Uit het artikel blijkt wat de kern van het probleem is bij Credit Suisse. Het artikel schrijft: “De financiële wereld houdt de adem in. Net als in 2007 staat een van ’s werelds grootste banken, Credit Suisse, op omvallen. Niet door Corona, niet door de gasprijs maar door hebberigheid. Inmiddels is 16 miljard aan beurswaarde in rook opgegaan, deze week zakte het aandeel tot een laagterecord. Stort een mogelijk faillissement van Credit Suisse de financiële sector in een volgende kredietcrisis?

Dat een bank van wereldfaam, een bank uit het land van het beroemde en beruchte bankengeheim, het land van de steenrijke onkreukbare stabiele Zwitsers in verband kan worden gebracht met het woord ‘faillissement’ grenst al aan het ongelofelijke. Maar nog ongelofelijker is de oorzaak van de misère.”

Slechte investeringen

Enkele jaren geleden ging Credit Suisse in zee met Greensill Capital, een Australisch-Britse financieringsmaatschappij. Greensill Capital ging in maart dit jaar zelf failliet. Nog geen twee jaar geleden werd Greensill Capital nog op US$ 3,5 miljard gewaardeerd.

De New York Times betitelde het bankroet van Greensill als een van de meest spectaculaire ineenstortingen van de laatste tien jaar. Grootste slachtoffers: waren de Japanse Softbank, de Britse staaltycoon Sanjeev Gupta en Credit Suisse. Greensill deed aan supply financing, waarbij het vorderingen van leveranciers van goederen tot een aantrekkelijk pakket bundelde, tot een short term asset dat beleggers konden kopen. Credit Suisse belegde miljarden in Greensill. Nu eisen klanten aan wie ze schuldpapier heeft verkocht, waaronder het Noorse Staatsoliefonds,  miljarden terug. 

Ook met een andere investeringsmaatschappij, Archegos Capital Management van de Amerikaans-Koreaanse miljardair Bill Hwang, gingen zaken voor Credit Suisse mis. Toen vorig jaar bleek, dat Hwang verliezen van Archegos niet kon compenseren, moesten Morgan Stanley, UBS en Credit Suisse voor opdraaien.

Herstructureringsplannen

FaillisementDossier.nl schrijft verder: “De topman van Credit Suisse, Thomas Gottstein, heeft al het veld moeten ruimen. De nieuwe topman, Ulrich Körner, windt er geen doekjes om. Een paar dagen geleden erkende hij dat Credit Suisse ‘een kritiek moment’ beleeft. Körner gooit er strategiewijzigingen en herstructureringsplannen tegenaan maar beleggers raken tot dusver niet onder de indruk. Eind deze maand, bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal, gaat hij opnieuw een poging doen het vertrouwen terug te winnen. Als Credit Suisse, een systeembank die in feite ‘too big to fail is’, het niet redt zal er volgens analisten een domino-effect optreden: in binnen- en buitenland zal de ene na de andere financiële instelling zijn aan de Zwitserse bank gerelateerde bezittingen moeten afschrijven – met alle gevolgen van dien.”

SS

error: Kopiëren mag niet!