Gerenommeerde internationale bronnen doen projecties voor eerste olieproductie ver na 2025

Er zijn grote vertragingen bij het miljardenproject van TotalEnergies voor Suriname. Volgens het gerenommeerd internationale energieblad Upstreamonline zal TotalEnergies pas medio 2023 beslissen waar een drijvend productie-, opslag- en overslagschip (FPSO, floating production storage and offloading) zal worden gevestigd dat bestemd is voor Block 58-project Total. Die zogenaamde FPSO’s zijn heel erg productief in Guyana en worden al ingezet in het Stabroek Block naast de Surinaamse zeegrens. Het betreft een project van 10 miljard Amerikaanse dollar in Suriname, volgens CEO Patrick Pouyanne van TotalEnergies. 

Vertraging 

De topman van de Franse gigant schrijft de vertragingen toe aan een gebrek aan vertrouwen in het begrijpen van de tot nu toe ontdekte reservoirs, veroorzaakt door een mismatch tussen wat seismische gegevens laten zien en de resultaten van afbakeningsputten.

Een FPSO-ontwerpstrijd waarbij Modec het tegen een Yinson-Technip Energies-groep moest opnemen, zou in november 2021 worden afgerond, waarna de exploitant zijn voorkeursbieder zou hebben gekozen. Dit met als doel de projectsanctie begin 2022 en de eerste productie eind 2025. Ondergrondse uitdagingen betekenen. dat het project ongeveer 18 maanden achterloopt op schema. 

Dat houdt in. dat de eerste olie mogelijk pas in 2027 zal stromen van een voorgestelde 120.000 vaten per dag FPSO. Twee bronnen die bekend zijn met de initiële ontwikkeling van Block 58 bevestigen vertragingen in het schema. Deze bronnen stellen, dat de teams van Modec en Yinson in wezen in onzekerheid verkeren, en alleen hun pre-front-end engineering en ontwerpen en eerste commerciële voorstellen bijwerken als en wanneer TotalEnergies nieuwe informatie of ideeën doorgeeft die voortkomen uit haar lopende boor campagnes.

Final Investment Decision nu definitief volgend jaar 

Het stond al geruime tijd bijna vast. Maar, na vele aankondigingen en positieve noten vanuit de regering over de de olie- en ga sector heeft president Chandrikapersad Santokhi zich uitgesproken over de situatie in zijn jaarrede vorig week. Hij gaf aan, dat de Final Investment Decision nog steeds op zich laat wachten en definitief pas in 2023 wordt verwacht.

Hij kijkt uit naar het besluit van de internationale oliemaatschappijen, met betrekking tot ‘the final investment decision, welke voor al geruime tijd waren geprojecteerd. Surinaamse regeringsfunctionarissen hadden tijdens de Suriname Energie, Olie en Gas Conferentie (SEOGS) in juni de hoop uitgesproken, dat de FID tegen het einde van dit jaar zou kunnen worden gemaakt, waarmee het eerste offshore olieproductie project van Suriname zou kunnen worden opgeleverd. 

Eerste olie was gepland voor 2025

Ruim twee maanden geleden werd met de al eerder in het Sapakara reservoir bevestigde hoeveelheid, aangenomen, dat deze voorkomens de FID dichterbij brengt. Echter werd dat besluit steeds verder verschoven. Vermeldenswaard is, dat de FID al een tijdje op zich liet wachten.  President Santokhi zei in juni 2021 dat Total en partner Apache ‘volgend jaar’ verder zullen gaan met hun definitieve investeringsbeslissing in Block 58 en de eerste olie gaat naar 2025. “We kijken uit naar de definitieve investeringsbeslissing die is gepland voor medio 2022 en de eerste olie die is gepland voor 2025”, verklaarde de president destijds. 

error: Kopiëren mag niet!