CBvS haalt SRD 1076,5 miljoen op bij TD-veiling

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft bij de Termijn Deposito (TD) veiling afgelopen woensdag een bedrag van SRD 1076,5 miljoen opgehaald en voor enige tijd vast gebonden. Deze geldhoeveelheid wordt voor een bepaalde tijd uit de roulatie gehaald oftewel afgeroomd. Met het afromen van overliquiditeiten in het bankensysteem middels openmarkt operaties (OMO) tracht de CBvS de geldhoeveelheden in omloop zodanig te beheersen waardoor de inflatie kan worden bedwongen.

De CBvS heeft op woensdag 5 oktober een termijndeposito veiling met drie looptijden onder de algemene banken gehouden.  Op deze veiling heeft de Bank het 1-weeks, 1-maands en 3-maands TD-instrument geveild. Het totaalbedrag voor deze veiling bedroeg SRD 1.000 miljoen. De algemene banken waren in de gelegenheid om biedingen te plaatsen ter waarde van SRD 350 miljoen voor het 1-weeks TD-instrument, SRD 500 miljoen voor het 1-maands en SRD 150 miljoen voor het 3-maands TD-instrument.

Gezien het animo van de algemene banken op de 1-maandse TD’s, is het volume verhoogd naar SRD 855 miljoen. Het volume van de 1-weekse en van de 3 maandse TD’s is hierbij respectievelijk verlaagd naar SRD 123,5 miljoen en 97,5 miljoen. 

De algemene banken hebben in totaal SRD 123,5 miljoen geboden voor de 1-weekse TD’s, dat is toegewezen. Voor de 1-maandse en 3-maandse TD’s hebben de algemene banken respectievelijk SRD 855 miljoen en SRD 97,5 miljoen aangeboden, dat is toegewezen.

De gewogen gemiddelde toegewezen rente (OMO-rente) voor de 1-weekse TD’s is gedaald met 1,4 procentpunt naar 78,0%.  De rente voor de 1-maandse TD’s is deze week 80,2% en die voor de 3-maandse TD’s  80,9%.

De jaar op jaar inflatie per eind juli 2022 bedraagt 39,1% en deze is voor 2022 geschat op 25,8%. 

SS

error: Kopiëren mag niet!