Chuanrui Wang (VHP): “Voorkomen is beter dan genezen”

In gesprek met Faried Pierkhan is Chuanrui Wang ingegaan op de jaarrede die onlangs door president Chandrikapersad Santokhi in de Nationale Assemblee werd uitgesproken.

Eerste opvatting

De president heeft volgens Wang anderhalf uur lang over verschillende actuele zaken gesproken, waaronder over de gerealiseerde zaken dit jaar. Het meest belangrijke vindt Wang, dat de president aan heeft gehaald dat hij corruptie gaat bestrijden. De moed die de president heeft getoond was belangrijk voor Wang, vooral het feit dat de president zelf heeft aangegeven dat hij ertegen zal vechten, vindt Wang geweldig. 

Zaken die liggen bij het Openbaar Ministerie

Wang geeft aan, dat de president sprak over het bestrijden van corruptie en het deponeren van zaken bij het Openbaar Ministerie (OM), maar hij gaf verder aan dat het niet duidelijk is welke zaken bij het OM liggen. Op de vraag van Pierkhan of hij dit besluit nog steeds goed vindt ondanks dat hij niet weet over welke zaken het gaat, geeft hij te kennen dat het bij hem meer erom gaat dat de president wil voorkomen dat er meer corruptie plaatsvindt en niet zo zeer om de zaken die liggen op het bord van het OM. “Voorkomen is beter dan genezen”, zegt hij er kort bij.

Verder zegt hij, dat hij niet in de Nationale Assemblee heeft gevraagd om welke zaken het gaat, maar dat er wel een commissie is die die vraag heeft gesteld. Hij is als lid van de Assemblee van mening, dat er wel een lijst gepubliceerd moet worden om zo meer openbaarheid voor de burgers te creëren. 

Minder prettige momenten tijdens de jaarrede

Wang vindt de uitspraak van de president over de koers, dat het niet met een knop naar beneden gebracht kan worden, prima, echter vindt hij dat dit ook geldt voor de prijzen in de winkels die ook afhankelijk zijn van de valutakoersen in het land.

Hij geeft aan in het gesprek, dat Suriname nog steeds een importeconomie heeft en dat er ten alle tijden rekening daarmee gehouden moet worden.  Over de uitspraken die gedaan zijn door de vicepresident, wil hij zich niet uitlaten. Hij zegt tenslotte wel dat indien hij de adviseur van de vicepresident kon zijn, hij hem als advies mee zou geven om Suriname van een importland naar een exportland te brengen, om meer valuta binnen te halen en verder nog om de productie in het land te bevorderen.

GW

error: Kopiëren mag niet!