Soemita en de vredesbesprekingen met Jungle Commando

De binnenlandse oorlog in Suriname, tussen 1986 tot ongeveer 1992, tussen het Nationaal Leger onder leiding van Desi Bouterse en het Jungle Commando van Ronnie Brunswijk werd uitgevochten is één van de zwarte hoofdstukken in de Surinaamse geschiedenis. Aan beide kampen zijn honderden levens verloren gegaan en belangrijke economische infrastructuur is vernietigd. Het leed onder gewone burgers, met name die van het binnenland, was groot. Er deden zich wreedheden voor en de democratisch gekozen regering, toen onder leiding van president Ramsewak Shankar, moest alle zeilen bijzetten om de vijandigheden te stoppen. Defacto had het leger onder leiding van toenmalig bevelhebber Bouterse nog veel macht in handen.

Soemita werd door president Shankar afgevaardigd naar de Frans Guyanese plaats Kourou voor vredesbesprekingen met Ronald Venetiaan als delegatieleider.

Soemita heeft persoonlijk Jungle Commando leider Brunswijk kunnen overhalen om naar Paramaribo te komen voor de vredesbesprekingen. Bij die besprekingen, die plaatsvonden in het toenmalig “Het Park”-gebouw – waar nu de Nationale Assemblee is gehuisvest – ontstond een gewapende schermutseling. Twee lijfwachten van Brunswijk vonden er de dood. Brunswijk werd gevangen genomen en zoals de toenmalige vicepresident Jules Ajodhia enkele jaren later de situatie beschreef, lag Brunswijk als een leguaan op de grond met zijn handen op zijn rug vastgebonden. Soemita die zich naar later bleek, naar de plek begaf en letterlijk over een dode lijfwacht heen moest stappen, beval op last van de president om Brunswijk vrij te laten. Hij wist na urenlang “overleg” de toenmalige bevelhebber Bouterse over te halen om Brunswijk weer in vrijheid te stellen. 

Afgelopen zaterdag tijdens de afscheidsplechtigheid van Soemita zei Brunswijk dat hij dankzij “Oom Willy” nog in leven is. Hij vertelde, dat hij met vastgebonden handen op zijn rug op de vloer lag.

De toenmalige Jungle Commando leider en nu vicepresident van het land zei oog in oog te hebben gestaan met de dood. Twee weken later, na dit voorval, wist Soemita de Jungle Commando-leider weer te overhalen om bij NAKS Volkshogeschool te Lelydorp de vredesbesprekingen te vervolgen. Zo is de vrede bereikt en is later het vredesakkoord ondertekend.

SS

error: Kopiëren mag niet!