Aantal steekpartijen vertoont zorgwekkende trend

In september zijn twee personen overleden aan de gevolgen van steekpartijen in Suriname. Op 18 september vond een steekpartij plaats op de weg naar Papatam (Albina) en op 24 september in de Hoogestraat (Dr. Eugène Albert Gesselstraat) in Paramaribo. Dit jaar, 2022, is er melding gemaakt van tenminste 10 steekpartijen, waarvan het merendeel een dodelijke afloop als gevolg had. 

Het valt op,  dat niet alleen jongeren, maar ook oudere personen zich schuldig maken aan de steekpartijen. Bij veel van deze gevallen was er eerst sprake van een woordenwisseling die later in een steekpartij uitmondde. Dit begint een zorgwekkende trend in Suriname te vertonen.

Burgers uiten hun bezorgdheid hierover op social media. Men vraagt zich bijvoorbeeld af waarom mensen hun emoties niet in bedwang kunnen houden. Anderen geven aan, dat dit hoogstwaarschijnlijk te wijten is aan de slechte situatie in het land, die ervoor zorgt dat men gauw gefrustreerd raakt.

De redactie van Dagblad Suriname benaderde de woordvoerder van het Korps Politie Suriname, Milton Bisschop, met de vraag of er een toename is van het aantal steekpartijen. Hierop antwoordde hij, dat een toename op basis van de statistieken bekeken moet worden. “In dit geval is dat niet gebeurd.”

“Steekpartijen kan men voorkomen door de emoties niet de boventoon te laten voeren. Voorkomen is beter dan te genezen”, zegt Bisschop.

Verder werd hem gevraagd of het KPS wat extra voorlichting zal geven over dit onderwerp. De woordvoerder stelt, dat preventie al wordt gegeven “via verschillende platformen en in samenwerking met externe actoren”.

SK

error: Kopiëren mag niet!