Navratri, hindoe broeders en zusters vasten

In het Hindoeïsme, filosofie die het almachtige in verschillende vormen aanbid, namelijk in mannelijke vorm, maar ook in vrouwelijke vorm, kennen wij als moeder Durga in haar verschillende gedaantes.

Om onze gebeden tot haar te richten. Navratri, nav wil zeggen negen, ratri betekent avond vasten de hindoes. Het vasten is een belangrijk gegeven, elke religie kent het vasten, Navratri is de gelegenheid om te gaan vasten. Het vasten houdt in dat, er verschillende moderniteiten zijn zoals wij kennen bij de christenen 40 dagen voor Paasdag, bij moslims, ramadan. Het vasten voor lichamelijke en spirituele reinheid. Zo vasten de hindoes ook, in het boek Moreel Ethische beschouwingen is aangekaart, Het Hindoeïsme is een etalage kast waaruit je zelf als hindoe mag kiezen hoe jij de almachtige wil dienen. Hetzelfde geld voor het vasten, er zijn mensen die gedurende negen dagen en nachten namelijk niets eten en drinken, anderen drinken alleen water, alleen fruit nuttigen, alleen zoetigheden gebruiken. Maar de hindoe moet zeker wel veganist zijn, zonder gebruik van vis of vlees 

Volgens de numerologie, Ank Vidya, (ank betekent cijfer, vidya betekent wetenschap)is het grootste getal dat bestaat 9. Filosofisch bekeken is 10 minder dan negen, religieus, spiritueel bekeken. Een mooi voorbeeld, illustratie is de tafel van negen, 2 x 9 = 18, 1 + 8 =9, zo zijn de uitkomsten opgeteld steeds negen. De Vedas heeft hierover breedvoerig geschreven. Op basis van de Almanak kan het wel eens voorkomen dat het 8 of soms 10 nachten zijn. Het zijn zaken die met de natuur te maken hebben, bewegingen van hemellichamen. Het voorgaande heeft Pandit Nitin Jagbandhan in een eerder interview met Dagblad Suriname aangekaart.

De mandir is multifunctioneel, het heeft ook een sociaal maatschappelijk karakter. Zo hebben de mandirs uit diverse omgeving een programma in elkaar gezet in het kader van Navratri. Na de komst van de Covid-pandemie is het na zeker twee jaren weer mogelijk dat het publiek normaal naar de mandir kan 

Een Shubh Navratri toegewenst aan de gemeenschap namens directie en personeel van Dagblad Suriname. 

(Khoesiaal P.) 

error: Kopiëren mag niet!