Suriname verstevigt ook banden met Cubaanse ministerie van Buitenlandse Handel en -Investeringen

Tijdens zijn bezoek aan Cuba op 8 september heeft minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) ook gesproken met de Eerste Viceminister van Buitenlandse Handel en Buitenlandse Investeringen van Cuba (MinCEX, Comercio Exterior y la Inversión Extranjera) Teresita González Fraga. Het bezoek stond in het teken van de verdere uitbreiding van de commerciële relatie tussen Suriname en Cuba, aldus een maandagavond 19 september uitgebracht BIBIS-persbericht.

De Cubaanse delegatie bestond verder uit Alejandro Mustelier Jamora, directeur van Empresa Cubana Importadora de Alimentos (ALIMPORT), Janet Fernández Padilla, directeur Handelsbeleid met Latijns-Amerika en het Caribisch gebied van MinCEX, en Eduardo Lázaro Escandell Santana van het Directoraat voor Midden-Amerika, Mexico en het Caribisch gebied van het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en Suriname expert. Namens Suriname was ook aanwezig de ambassadrice van Suriname in Cuba, Wendy Paulus-Aminta. 

Beide ministers stonden stil bij de herdenking van 50 jaar relatie tussen CARICOM en Cuba, en gaven aan voorstanders te zijn van de verdere versteviging van die relatie. Wat de bilaterale relatie tussen Suriname en Cuba betreft gaf minister Ramdin mee zich sterk te maken voor oplossingen van alle huidige problemen in de relatie en daarna de relatie uit te breiden. De Surinaamse bewindsman gaf verder aan, dat het nu de taak is van de Surinaamse ambassade op Cuba om op korte termijn aan de tafel te zitten met Cubaanse entiteiten om het bedrijfsleven van beide landen dichter bij elkaar te brengen.

Tijdens het korte onderhoud kwam ook de participatie van een handels- en business delegatie aan de orde vanuit Suriname op de Internationale Handelsbeurs van Havana, FIHAV (14-18 november 2022), alsook de samenwerking tussen instanties in beide landen die belast zijn met de bevordering van de handel.

Op het gebied van de internationale samenwerking zal de nadruk gelegd worden op niet-commerciële sectoren, waaronder, sport, cultuur, landbouw en people-to-people activiteiten. 

Na de openstaande schuldverrekening voor de Cubaanse medische brigade en de achterstallige collegegelden van de Surinaamse studenten, zal de relatie op het gebied van de gezondheidszorg worden hernieuwd, de relatie op andere gebieden worden uitgebreid, waaronder de ontwikkeling van de traditionele geneeswijze, en zal worden nagegaan met ALIMPORT welke overige Surinaamse producten verhandeld kunnen worden en overige samenwerkingsgebieden exploreren. ALIMPORT stelde, dat Cuba jaarlijks 400.000 ton rijst importeert en interesse te hebben in de import van 4.000 ton rijst uit Suriname. 

Tenslotte werden ook de mogelijkheden op het gebied van toerisme besproken, waaronder een directe vliegverbinding tussen Suriname en verschillende Cubaanse provincies, hetgeen een belangrijke factor is om handel te bevorderen. ‘Multidestination Tourism’ kan hierdoor ook ontwikkeld worden gelet op het verschil in het toerismepakket tussen Suriname (jungletoerisme) en Cuba (strandtoerisme).

De mogelijkheid voor optreden van Cubaanse muziekgroepen in Suriname wordt eveneens bekeken. Volgens eerste viceminister González Fraga bieden de recente economische hervormingen op Cuba meer mogelijkheden voor buitenlandse ondernemers. De mogelijkheden voor de faciliterende rol hierbij van de ambassade van Suriname op Cuba zijn eveneens besproken.

error: Kopiëren mag niet!