BIBIS-minister Ramdin versterkt samenwerking met Cubaanse ambtsgenoot

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) had op 8 september tijdens zijn missie op Cuba een bilateraal onderhoud met zijn ambtgenoot Bruno Rodríguez Parrilla, minister van Buitenlandse Zaken (MinREX, Ministerio de Relaciones Exteriores) op Cuba. Dit bericht BIBIS maandagavond 19 september pas, in een reeks persberichten over het bezoek van minister Ramdin aan Cuba.

Namens Cuba waren ook aanwezig Eugenio Martínez Enríquez, algemeen directeur voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied van MinREX, en Eduardo Lázaro Escandell Santana van het Directoraat voor Midden-Amerika, Mexico en het Caribisch gebied van MinREX en expert in Suriname. Bij die gelegenheid was namens Suriname ook aanwezig Wendy Paulus-Aminta, buitengewoon- en gevolmachtigd ambassadrice in Cuba.

De Surinaamse bewindsman gaf aan, dat het bezoek als doel had om de samenwerking te verstevigen, te brainstormen over brandende vraagstukken, het fundament te leggen voor sterkere samenwerking en oplossingen te brengen in de knelpunten van de gezondheidszorg en het uitbreiden van de relatie. 

Tijdens het gesprek wisselden de ministers van gedachten over de huidige stand van zaken in de relatie tussen beide landen en bekrachtigden de wil om deze verder te ontwikkelen. Zij analyseerden de mogelijkheden om de huidige samenwerking aan te passen aan de voorwaarden van elk land. De ministers bespraken ook de betrekkingen tussen Cuba en de lidstaten van de Caribische Gemeenschap, waarvan Suriname nu tijdelijk voorzitter is.

Minister Rodríguez Parrilla sprak zijn dank uit aan president Chandrikapersad Santokhi voor zijn verklaring tegen de uitsluiting van Cuba in de ‘IX Summit of the Americas’ van juni 2022 en voor de steun van Suriname voor de veroordeling van het Amerikaanse embargo dat al meer dan 60 jaar aan Cuba is opgelegd. De bewindsman feliciteerde Suriname eveneens met de herdenking van 50 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Cuba en de CARICOM.

Vervolgens liet minister Ramdin weten, dat president Santokhi tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de door de VS opgelegde blokkade zal veroordelen. Ook zal de president op korte termijn een bilateraal bezoek brengen aan de VS, waarbij het standpunt met betrekking tot de blokkade ook zal worden doorgegeven. De bewindsman voegde eraan toe, dat er via diplomatieke kanalen een uitnodiging zal worden opgestuurd naar de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken. 

Minister Ramdin zei verder, dat de mogelijkheid bestaat voor wederzijdse bezoeken van de presidenten alsook de gezamenlijke viering van de onafhankelijkheid van Suriname op 25 november.

Minister Rodriguez Parrilla gaf zijn wens te kennen voor niet alleen collectieve samenwerking in CARICOM-Cuba verband maar ook in CELAC. Hij gaf verder aan dat de CARICOM een belangrijke rol zou kunnen vervullen om de dialoog tussen Cuba en de VSA te bevorderen.

error: Kopiëren mag niet!