Brain drain voor nu onvermijdelijk

Onlangs tijdens het bezoek van premier Rutte heeft de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, wederom het fenomeen van brain drain aangehaald binnen de gezondheidssector. Vele mensen in ons land zoeken een beter bestaan en trekken weg voornamelijk naar de Nederlands sprekende landen. Ze zijn ook gewild daar, omdat onze verpleegkundigen een vrij goede opleiding hier genieten.

De opmerking die de minister derhalve maakte dat hij in principe indirect zonder het land Nederland bij naam te noemen verwees naar haar verantwoordelijkheid volgens de WHO regeling waarin wordt gezegd dat er internationale afspraken zijn en dat de ethische code landen belet om te mogen rekruteren uit een bepaald land en daardoor de zorgsector van dat ander land te destabiliseren.

Hij wees wel erop dat de mensen worden gerekruteerd door uitzendbureaus. Het is een gegeven dat iedereen in het land, niet alleen mensen in de gezondheidssector, relatief minder zijn gaan verdienen door de enorme devaluatie van de Surinaamse munt en door de hoge koersontwikkelingen die vrij onstabiel zijn in ons land.

Onze mensen zullen daardoor blijven wegtrekken. Het is geen nieuw fenomeen, maar wel de vierde keer dat wij zo een tendens in Suriname meemaken welke is begonnen na de militairen coup van 1980. 

Regeringen van Suriname zijn in dit verband hulp gaan zoeken bij het land Cuba dat bekendstaat om haar goede medische zorg en verplegingssector. Al een aantal jaren laat de Surinaamse regering Cubaanse artsen en verpleegkundigen halen op basis van de goede relatie met Cuba. Weliswaar worden deze mensen wel betaald. Ze komen niet gratis werken, maar het tarief dat zij in vergelijking met andere mensen vragen uit landen die hun diensten aanbieden zijn zij relatief vrij goedkoop.

Bij het aantreden van deze regering hebben we ook gezien dat het aantal Cubaanse artsen dat hier was door diezelfde minister het land zijn uitgezet. Onlangs is tevens bekend geworden dat de minister van Buitenlandse zaken Albert Ramdin met hangende pootjes weer terug moest naar Cuba om te verzoeken Cubaanse verpleegkundigen wederom beschikbaar te stellen vanwege het groot tekort in Suriname.

Ook heeft hij daar sproken over de achterstallige schulden die wij nog moeten betalen. Ondanks het feit dat minister Ramadhin die opmerking maakte rond die brain drain, koopt de gemiddelde burger daar niets voor.

Op zichzelf kan de regering in de komende jaren niets doen aan dit fenomeen, omdat zij in een arrangement is getreden met het IMF. Wat betekent dat het IMF programma, dat eigenlijk een stabilisatie programma is, de mensen armer maakt en de mensen hun heil ergens anders zullen zoeken. In de komende 2 jaren lijkt het niet erop dat veel zal veranderen.

Er gaat geen verandering komen in de gezondheidszorg want het gaat niet alleen om mensen die wegtrekken, maar om het feit dat die hele sector in verval is geraakt en dat veel medische apparatuur aan vervanging toe is en heel veel nieuwe medische apparatuur nodig is waarbij Suriname op dit moment niet over voldoende geld beschikt om dat alles te kunnen betalen.

Vooralsnog is het initiatief en pleidooi van de minister begrijpelijk, maar hij moet ook meegeven wat de vooruitzichten zijn in de komende 3 jaren op basis van de realiteit. Hierdoor kunnen we mensen ook helpen doordenken ondanks de moeilijke periode die alle sectoren en met name de gezondheidssector doormaakt. 

Johnas P.

error: Kopiëren mag niet!