Maandelijkse valuta aanbod van ruim US$ 20 miljoen met retentieregeling

De 35% retentieregeling die voor de exporten geldt, zal erin resulteren dat maandelijks US$ 20 tot US$ 25 miljoen op de valutamarkt beschikbaar komt ten behoeve van importen. Dit bedrag is voldoende voor de maandelijkse importbehoefte van brandstof, medicamenten en voedingsmiddelen.

Er zal een instituut of een orgaan in het leven worden geroepen dat zal toezien op de juiste allocatie en controle van de retentiegelden. 

Dit zei Centrale Bank governor Maurice Roemer dinsdagavond in het Apintie TV-programma To the Point. De 35% retentieregeling voor exporten is één van de maatregelen die de regering heeft genomen als onderdeel van een serie maatregelen om de koersstijgingen van de afgelopen weken te bedwingen. De regeling houdt in, dat exporteurs 35% van hun exportopbrengsten aan de algemene banken moeten verkopen tegen de op dat moment geldende wisselkoers.

De banken op hun beurt dienen ervoor te zorgen dat de valuta op de markt wordt aangeboden, danwel beschikbaar komt voor importeurs. Tot voor kort gold de retentieregeling slechts voor de goudsector. Nu zullen alle overige sectoren onder deze regeling vallen. De belangrijke sectoren naast de goudsector waar geëxporteerd wordt, zijn de houtsector, de visserijsector en de rijstsector.

Geldzending

Met betrekking tot de recent uitgevoerde geldverscheping van de CBvS zei de Centrale Bank governor, dat het om een bedrag gaat van rond de U$ 60 miljoen. Het geld is naar de VS verscheept ter giralisering. Dit is de eerste keer weer sinds 2018, dat de CBvS een geldzending heeft kunnen laten uitvoeren. In 2018 is een geldzending van Euro 19,5 miljoen naar Nederland door de FIOD in beslag genomen op verdenking van witwassen.

De geldverscheping naar de VS heeft kunnen plaatsvinden na een periode van 7 tot 8 maanden van voorbereidingen. De CBvS heeft aan heel strenge eisen moeten voldoen. Indien er nog een grote geldverscheping plaatsvindt van dezelfde orde, dan zullen de algemene banken weer in de oude positie zijn zoals voor 2018, aldus de Centrale Bank governor Maurice Roemer.

SS

error: Kopiëren mag niet!