NDP-fractie ziet nut niet om aanwezig te zijn bij DNA-vergadering met premier Rutte

De fractie van de Nationale Democratische Partij (NDP) zag het nut niet in van haar aanwezigheid gisteren op de buitengewone vergadering van de Nationale Assemblee in verband met het bezoek van de Nederlandse premier Mark Rutte.

Bovendien had zij op geen enkele manier enige inbreng gehad in de voorbereidingen op het bezoek van de Nederlandse minister-president aan het parlement. Ze had anders voorgesteld om op de vergadering ruimte te bieden aan de verschillende fractieleiders om een korte “statement” te maken. Dat was wel het geval geweest tijdens een besloten vergadering in verband met het bezoek van Om Birla, de voorzitter van het Indiase parlement.

De NDP-fractie vindt bovendien, dat de mogelijkheid die aan de Nederlandse premier is geboden om het Surinaams parlement toe te spreken, protocollair niet in verhouding staat tot de behandeling die president Chandrikapersad Santokhi als staatshoofd van Suriname heeft gehad tijdens diens bezoek aan Nederland. President Santokhi heeft toen ook geen officiële toespraak gehouden voor de Nederlandse Tweede Kamer. De ontvangst van de president toen door de Nederland was zakelijk.

NDP-fractieleider Rabin Parmessar zegt bij het werkbezoek van Rutte de regering uit hoofde van zelfrespect een reciprociteits behandeling moest hebben gegeven.

Parmessar typeert het bezoek van de Nederlandse premier als niets anders dan een vriendschappelijk bezoek. Dat blijkt volgens hem uit het programma van het bezoek. Hij zegt niet te hebben gemerkt dat voorafgaand aan het bezoek op ambtelijk technisch niveau zaken zijn voorbereid,  die dan aan het eind van het bezoek zouden moeten resulteren in de ondertekening van concrete samenwerkingsovereenkomsten.

Parmessar zegt verder, dat er belangrijke zaken met de Nederlandse premier te bespreken zijn, zoals de kwestie van AOW, de inbeslagname van een geldzending van Euro 19,5 miljoen van de Centrale Bank tegen het immuniteitsbeginsel in en de kwestie van het slavernij- en koloniaal verleden.

Dat er door Rutte een krans is gelegd in Fort Zeelandia ziet de NDP-fractie als bewijs van het zaaien van verdeeldheid onder de Surinaamse bevolking. Rutte zou een krans moeten hebben gelegd bij een nationaal monument, dat symbool staat voor de pijn waaronder elke Surinamer heeft geleden. Daarom heeft ze gisteren gekozen om als fractie een krans te leggen  bij het monument van alle gevallenen van de binnenlandse oorlog.

SS    

error: Kopiëren mag niet!