Vereniging Rechtspositie Militairen houdt algemene leden vergadering

In eerdere berichtgeving van Dagblad Suriname is over de oprichting en de recente ontwikkelingen met betrekking tot de nieuwe bond bij defensie, onder leiding van voorzitter Rodney Cairo, bericht. Deze bond streeft ernaar om vooral de rechtspositie van alle militairen te beschermen.

Het begin
Recentelijk is er een gesprek geweest tussen de vakbond, de minister van defensie Krishna Mathoera en een deel van de legerleiding. De bond heeft na de kennismaking drie punten die van eminent belang zijn aangehaald die voorkwamen in het wensenpakket van de bond. Die drie punten zijn 150% loonsverhoging voor een ieder die valt onder de defensie organisatie, een premium SZF-kaart voor een ieder die valt onder de defensie organisatie en hun gezin en verbetering van de werkomstandigheden van de leden.
De voorzitter gaf verder aan dat de bond bij de eerstvolgende onderhandelingen de drie punten van het wensenpakket over zal dragen aan de minister.

Voor de volgende ontmoeting met de minister zou er eerst een algemene vergadering zijn waar de leden hun misnoegen konden uiten in bijzijn van de bond.

“Wat een militair meemaakt weet niemand”
Tijdens de recente algemene leden vergadering werd door verschillende militairen en ex-militairen ingegaan op vooral de wensen die kenbaar zijn gemaakt aan de legerleiding en de minister. Zo vinden de militairen dat ze heel veel inleveren en daarvoor in geringe mate tot bijna geen waardering krijgen voor hun inzet. Ex-militairen gaven aan hoe collega’s nu rondlopen met delen van hun gezichten beschadigd doordat ze zich in hebben gezet tijdens de binnenlandse oorlog, maar niemand kijkt om naar die mensen. Zelfs tijdens de verschillende decoraties op 25 november, waar jaarlijks mensen worden gedecoreerd, worden nauwelijks militairen worden gedecoreerd.

“Legerleiding en de minister moeten ingrijpen in noden van de leden en niet de mensen onder dwang laten werken”

“Het leger is net een ziel”, zei een militair. “Geen enkele burger moet proberen die ene ziel te vertrappen”, vervolgde hij. Hij zei ook, dat het nu vaak voorkomt dat de legerleiding door machtsmisbruik wil proberen om die ziel te vertrappen. “De minister is een politiefunctionaris en geen militair”, gaf hij aan de aanwezigen te kennen. De militairen zetten zich in, maar wanneer het de beurt is aan de regering om hen te waarderen, laat de regering te lang op zich wachten. “Alleen de manschappen voelen het, omdat zij degene zijn die het werk daadwerkelijk verrichten”, aldus een opmerking gemaakt in reactie op de uitspraak van de bevelhebber die in een interview zei, dat hij geen pistool heeft gehouden voor de militairen toen ze moesten solliciteren.

De aandachtspunten die door de leden tijdens de algemene vergadering zijn aangekaart zullen verder door de bond doorgeleid worden naar de minister, om zo snel als mogelijk oplossingen te brengen in de huidige situatie.
GW

error: Kopiëren mag niet!