Een van drie pompen Wageningen binnenkort operationeel

Eén van de drie pompen van het pompgemaal te Wageningen gaat binnenkort operationeel zijn. Met de werkzaamheden aan de twee andere pompen zal volgende maand worden gestart. Het gaat hier om de installatie van drie nieuwe pompen die in 2018 via een credit-line van US$ 9 miljoen van India zijn aangekocht. Met de installatiewerkzaamheden van één van de pompen is vorig jaar gestart.

Waarnemend-directeur Soedeschand Jairam van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zegt aan Dagblad Suriname, dat de pompen van het pompgemaal te Wageningen meer dan 60 jaar oud zijn en dat ze reeds lang aan vervanging toe waren.

Het pompgemaal te Wageningen functioneerde in de achterliggende jaren zeer gebrekkig, met negatieve gevolgen voor de rijstbouw rond Wageningen, de Middenstandspolder en omgeving aan de rechteroever van de Nickerierivier. Het pompgemaal moet zorgen voor de bevloeiing van ongeveer 12.500 hectare rijstareaal in het gebied. Het moet zorgen voor zowel de aanvoer als de afvoer van overtollig water naar- en uit de rijstarealen. De waarnemend-LVV-directeur benadrukt het belang van een goede infrastructuur voor watermanagement ten behoeve van de rijstsector. Voor de rijstbouw is optimale waterbeheersing een centrale voorwaarde. 

Bij de waterbeheersing gaat het niet alleen om de aanvoer van irrigatiewater, maar ook om het afvoeren van overtollig water door bijvoorbeeld overvloedige regenval. De afgelopen twee jaren was vooral het laatste het geval, waarbij veel schade werd aangericht aan de rijstaanplant en de oogst. De gevolgen van deze klimatologische veranderingen heeft de problemen van de achterliggende jaren in de rijstsector met betrekking tot waterbeheersing alleen maar verergerd. Het vergt nu veel meer aandacht en inspanningen om de infrastructuur voor de waterhuishouding in functionerende staat te houden. 

Irrigatie tijdens droogte

Zoals in de afgelopen twee jaren sprake is geweest van overvloedige regenval met overstromingen als gevolg, kan het straks ook gebeuren dat er een periode van extreme droogte optreedt. Zonder optimale aanvoer van irrigatiewater zal er dan ook geen sprake kunnen zijn van optimale rijstbouw. Voor de rijstbouw in Suriname en daarmee de totale rijstindustrie is een goed watermanagement van enorm groot belang.

In 2018 heeft de toenmalige regering via een credit-line van US$ 9 miljoen via de Indiase Exim-bank drie nieuwe pompen aangeschaft ter vervanging van de oude pompen te Wageningen. Pas vorig jaar is gestart met de installatie van één van de pompen. Bij deze werkzaamheden is technische assistentie nodig van de fabrikant van de pompen. Het gaat om het Indiase bedrijf Kirloskar Brothers LCC.

De pompen die zijn aangeschaft moesten speciaal worden ontworpen en vervaardigd. Ze moesten voldoen aan bepaalde bestaande technische specificaties, zoals de omvang en ligging in het pompgemaal gebouw. Dat één van de drie pompen binnenkort operationeel zal zijn is zeer goed nieuws. Indien volgend jaar de twee andere pompen ook zullen zijn geïnstalleerd is het verwachtbaar dat er meer rijstarealen zullen worden ingezaaid in het gebied langs de rechteroever van de Nickerierivier.

SS  

(Foto bijschrift: De zeer verouderde pompen van het pompgemaal te Wageningen. De bedoeling is dat alle drie pompen worden vervangen.)

error: Kopiëren mag niet!