De VHP blijft de grootste politieke partij in 2025

De afgelopen maanden zijn wij volgepropt met allerlei berichten  die op social media verschijnen. De berichten worden zo goed in elkaar gezet dat men allicht gaat geloven dat wat er gepubliceerd wordt, op waarheid berust. Sedert het aantreden van deze regering, worden de politieke pijlen vooral gericht op de grootste politieke partij van de huidige coalitie, namelijk de VHP. Wat er ook in Suriname gebeurt, vooral negatieve zaken, lees je op social media  het volgende: “De VHP kan het land niet besturen, de VHP moet het roer overdragen, de VHP werkt alleen met familie en vrienden, wat doet Chan om zaken te corrigeren? Waarom hebben wij 17 ministeries met directeuren en onderdirecteuren? Waarom hebben wij 772 ressortraadsleden, 118 districtsraadsleden en 51 Assembleeleden, honderden beleidsadviseurs en niet te vergeten de ruim 1.900 dignitarissen en 19 districtscommissarissen die allen door de staat worden betaald. 

In dit artikel zal ik de VHP op de operatietafel plaatsen waardoor de lezers een goed beeld krijgen van de VHP en dan zullen deze analisten (politici) de VHP met een andere bril bekijken en niet in de ruimte allerlei verhalen vertellen.

Hoe lang zit de VHP in het politieke machtscentrum in de (periode 1949-1980)?

De periode 1980-1987 ga ik buiten beschouwing laten. De politieke partijen mochten in die periode geen politieke activiteiten ontplooien van de militairen. In 1987 hebben wij weer verkiezingen gehad en de burgerregering trad aan.

De periode 1987 tot  heden zal ik in grote lijnen weer in beeld brengen. President R. Shankar, die op 25 januari 1988 beёdigd werd als president van Suriname, werd op 24 december 1990 afgezet .Ook de vice-president  H.A.E. Arron werd afgezet. Deze coup staat in Suriname bekend als de telefooncoup. Wij hebben een tussentijdse regering gehad onder leiding van Johan Kraag. Er is toen ook flink huisgehouden met staatsfinanciёn. Na de verkiezingen kwam het Nieuw Front weer aan de macht. De economische ravage moest weer hersteld worden door de regering Venetiaan/Ajodhia in 1991-1996.

Oproep aan alle Surinamers (vooral de VHP’ers) om zich niet te laten beïnvloeden door social media. 

Ruim 108.000 kiezers hebben op 25 mei 2020 op de VHP gestemd. Zij hebben alle vertrouwen in deze regering. Niemand had gedacht dat de regering Santokhi/Brunswijk een schuld van 4 miljard US$ (US$ 4.000.000.000,00) zou overnemen. Niemand had gedacht dat  de SLM een schuld van meer dan US$ 75.000.000,00 had, niemand had gedacht dat het ziekenhuis in Nickerie SRD 55.000.000,00 aan schulden had. Niemand had gedacht dat alleen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken duizenden mensen kort voor de verkiezingen van 2020  in dienst zijn genomen. Volgens prof. M. Schalkwijk zou de koers in april 2022 ongeveer SR 60,00 voor een US$ zijn als de regering Santokhi/Brunswijk de macht niet had overgenomen.

Extra oproep aan president Santokhi

President, U moet nu op alle ministeries hard optreden. Ik ben blij dat U zonder aanziens des persoon (of de persoon, een districtscommissaris is van een andere partij) hard gaat optreden. Wie ook “lekkers” vraagt, moet vervangen worden.

Hardeo Ramadhin

error: Kopiëren mag niet!