Barricaderen van wegen als pressiemiddel is letterlijk de verkeerde weg

Het lijkt inmiddels verworden tot de gewoonste zaak van de wereld in Suriname. Ben je het ergens niet mee eens, dan zoek je wat lotgenoten bij elkaar, een aantal tonnen, stukken hout, enkele brokken steen en ander rotzooi en ga je gewoon maar een weg barricaderen zodat al het onschuldige verkeer wordt belemmerd om door te rijden.

Het was woensdagochtend weer raak en deze keer op de weg naar Zanderij. Dit soort ongecontroleerde, ad hoc, acties zetten geen zoden aan de dijk. Ja, de actievoerders weten het nieuws te halen en kunnen hun problemen even kwijt voor een camera of microfoon. Dat is het enige dat ze kunnen bereiken. 

Maar, het is letterlijk de verkeerde weg. Je gaat geen wegen blokkeren om standpunten, problemen en issues onder de aandacht te brengen van de regering of wie dan ook. Met dergelijke blokkade-acties worden andere, gewone, burgers getroffen en niet degenen die ze zouden moeten treffen: beleidsmakers, ministers, ministeries. 

Natuurlijk zijn er altijd weggebruikers die zo’n actie kunnen begrijpen en er begrip voor kunnen opbrengen. Maar, er zijn ook weggebruikers die vanwege wat voor omstandigheden en dergelijke dan ook, zwaar getroffen worden door een blokkade-actie.

Zou het niet beter zijn wanneer burgers die overwegen om weer eens een weg te gaan barricaderen, in de auto of de bus stappen en bijvoorbeeld op de stoep gaan staan van een ministerie in Paramaribo. Daar waar de problemen waarmee burgers te kampen hebben deels worden veroorzaakt. Barricadeer desnoods de deuren van ministeries. Daarmee worden de beleidsmakers getroffen en niet de onschuldige weggebruikers. Publiciteit zal ook zeker zijn verzekerd. 

PK

error: Kopiëren mag niet!