Organic Movement: “Jammer dat vele Surinamers geen offers willen brengen”

De actiegroep Organic Movement heeft zichzelf onlangs in sneltreinvaart geëvalueerd. Maar, wanneer mensen met een gezonde dosis verstand enkele recente mededelingen van deze organisatie op haar Facebook-pagina lezen, dan zal men tot de conclusie moeten komen dat Organic Movement de weg finaal kwijt is. Die evaluatie lijkt geen vruchten te hebben afgeworpen, integendeel. De groep lijkt de besturing over haar eigen dragende ‘bestuur’ te hebben verloren. Wie heeft nu nog enig idee wat Organic Movement wil??

Kennelijk, omdat deze actiegroep niet in staat is gebleken om op een aanhoudende, inhoudelijk gedegen wijze – met een heldere boodschap en niet slechts loos geschreeuw in de ruimte – de straat op te blijven gaan, heeft zij amper mensen op de been weten te krijgen. 

En dus nu, krijgt het volk notabene in bedekte termen ervan langs van Organic Movement. Op deze wijze maakt de groep geen vrienden.

Zelfreflectie kan nooit kwaad

De groep stelt maandag 22 augustus op social media het “jammer” te vinden, “dat Suriname zo verdeeld is, dat vele Surinamers zich achter Facebook verschuilen, dat vele Surinamers geen offers willen brengen en dat ego’s en persoonlijke belangen de boventoon voeren…”. Zijn het overigens ook geen ego’s en persoonlijke belangen die bij negen van de tien actieleiders de boventoon voeren? Laten zij eerst eens in de spiegel kijken, enige zelfreflectie kan nooit kwaad in het leven.

Volk krijgt een sneer….

Dus, nu krijgt het juist dat volk – dat Organic Movement juist zo graag op straat ziet komen in de ijdele hoop dat de regering daar dusdanig van schrikt, dat zij meteen haar biezen pakt – een sneer van de actiegroep. Veel mensen verschuilen zich achter Facebook en willen geen offers brengen, beweert de groep zonder enige….zelfreflectie. Geen offers willen brengen? Ziet Organic Movement niet hoe het volk hosselt en pinaart om het hoofd al vanaf de tweede week van iedere maand boven water probeert te houden? Dat volk brengt vele offers meer, dan de actieleiders van de Organic Movement. 

Verschuilen achter Facebook?? Zijn het ook niet vele “anonieme” figuren die juist Organic Movement via social media steunen? Welke andere steun krijgt die actiegroep nog, dan slechts een handjevol schreeuwers op straat en Facebook….

Populistisch proza

De groep spreekt ook de hoop uit, dat “op zijn minst voor 1 dag, een vuist” gevormd wordt “waarbij alle vakcentrales, maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven en de burgers van Suriname opstaan tegen het onrecht dat ons wordt aangedaan. Waarbij ego’s en individuele belangen worden geparkeerd voor nationaal belang. Een dag waarbij we allen opstaan tegen het Parlement die onze stem weigert te vertolken. 

Opstaan tegen vriendjespolitiek, corruptie en wanbeleid….en het verziekt systeem. Wan dey, wan dey….. Wij van Organic Movement kijken uit naar die dag.” Tot zover een stukje populistisch proza van een actiegroep die tot weinig anders meer in staat lijkt te zijn. Geschreeuw in geschreven teksten.

Bewust voorbijgaan aan…..

Het blijft triest te constateren, dat Organic Movement in al haar inmiddels tot cliché verworden retoriek bewust en willens en wetens voorbijgaat aan het feit, dat de regering Santokhi-Brunswijk vanaf het aantreden werd opgezadeld met toren-, torenhoge schulden – een cadeau van twee regeringen Bouterse -, een Covid-pandemie, een oorlog in Oekraïne en niet te vergeten met de gevolgen van een gesloten deal met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om uit de schuldenproblematiek te geraken. 

Neen, daar wordt de Organic Movement liever niet aan herinnerd. Zij kiest voor de meest eenvoudige vorm van protest: de straat opgaan en schreeuwen dat de regering moet opstappen, zonder ook maar enige oplossing of oplossingen aan te dragen. 

Deskundigheid ontbreekt

Neen, die deskundigheid ontbreekt volledig binnen de top van de actiegroep. Beleid maken, politiek voeren, een (nationale) dialoog aangaan, enzovoorts, het zijn zaken waar de Organic Movement geen kaas van heeft gegeten. En dus beperkt zij zich tot populistische retoriek en vooral veel geschreeuw in het luchtledige.

De massa

Overigens meldt de Organic Movement ook op social media, dat de regering “pas ten val” komt “wanneer ze haar meerderheid verliest in het parlement”. “De enige die misschien plaatst zal maken is de NPS, maar ook dat is nog vaag… De enige andere manier om de regering tot beweging te brengen is massa. De massa moet de druk opvoeren op de Assembleeleden en in het bijzonder op voorzitter Marinus Bee, want hij bepaalt wat er op de agenda wordt geplaatst. Wij moeten betere wetgeving en bestuur eisen”, aldus de actiegroep. Maar, die gedroomde massa bestaat dus niet.

Kortom, de Organic Movement is werkelijk de weg kwijt. Ze weet niet wat ze wil en tracht met teksten op social media haar frustraties te uiten. Machteloos, hopeloos. De groep doet overigens geen enkele mededeling over de vraag of inmiddels wordt gesproken met vakcentrales, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven om eventueel krachten te bundelen. 

Te onervaren

Het lijkt erop dat de Organic Movement niet in staat is om ook maar iets te bereiken. De groep is te onervaren. Het lijkt erop dat ze zichzelf in de vingers heeft gesneden door niet in te gaan op de uitnodiging van de regering om deel te nemen aan een nationale dialoog. Ze is maatschappij buiten spel gezet.

Nu tracht ze met al die clichés nog enige indruk te maken, tevergeefs, ze is aan het doodbloeden.

Viktor Aardenburg

error: Kopiëren mag niet!