PRO-politicus Karg: “Transitiewet moet zo snel mogelijk in orde gemaakt worden”

“Voorkomen dat uitgaande politici zichzelf weer verrijken”

Antoon Karg, jurist en lid van de politieke organisatie PRO (Partij voor Recht en Ontwikkeling), zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat iets wat de regering gelijk zou moeten doen het in orde maken van wetgeving voor de transitieperiode is. 

Er moet vastgesteld worden wat mag en niet mag door uitgaande politici. De Transitiewet moet zeker opgepakt worden om te voorkomen dat mensen zichzelf verrijken last minute. Volgens Karg is dit van belang, omdat het duidelijk is dat de huidige regeringspartijen op gespannen voet met elkaar leven. “Er worden zaken van elkaar uitgelekt en vroeg of laat gaat deze regering weg”, stelt de jurist. 

PRO stelt waarheid voorop 

Karg stelt verder, dat momenteel de kiezers een gezamenlijke reis naar politieke volwassenheid meemaken. De PRO heeft de waarheid altijd voorgesteld. “We hadden al in 2019 gesteld dat wij naar de ‘lender of last resort’ zullen moeten gaan. De situatie was al van dien aard. Het IMF heeft een doel en dat is dat landen niet failliet gaan. Voorzitter van de PRO, Gerold Sewcharan, had dat al in 2019 gesteld.”

Karg stelt: “Men heeft een deel van het verhaal verzwegen voor het volk. Het IMF is niet jouw vriend. Het IMF is er om de situatie levensvatbaar te maken. Het IMF is heel hard. Het IMF vertrouwt erop, dat de belastingen een betere bron zijn van eventuele investeerders.”

Karg, die van huis uit advocaat is, stelt dat de impact op de middenklasse verschrikkelijk is. “We zien dat In de gezondheidszorg, we zien dat mensen niet rond kunnen komen zonder hulp. Niet iedereen heeft een vluchtroute.” Over mogelijke investeerders zegt Karg dat men afkomt op vertrouwen. “We moeten ophouden met de situatie rooskleuriger maken voor investeerders. De waarheid is als zonlicht.”  

Oprichting PRO

PRO werd twee jaar voor de verkiezingen van 2020 opgericht.  De partij had de ambitie om regeringsverantwoordelijkheid te gaan dragen. In maart 2019 werd de ontwikkelingsvisie voor de eerste 25 jaar van Suriname gepresenteerd. Een van de plannen om Suriname uit de economische crisis te helpen was het drastisch terugbrengen van het aantal ambtenaren.

De kiem voor de partij ligt in 2017 toen de activisten Curtis Hofwijks, Bryan Boerleider en Jennifer Wong Swie San van Wij zijn Moe(dig) bij Gerold Sewcharan kwamen met juridische vragen. Hieruit ontstond een samenwerking en uiteindelijk werd PRO op 10 januari 2018 opgericht. Sewcharan, Wong Swie San en Stephano Biervliet nemen in het eerste bestuur de posities in van voorzitter, secretaris en penningmeester. Andere bestuursleden zijn Bryan Boerleider, Kai Du, Antoon Karg en Benito Pick.

error: Kopiëren mag niet!