Nierdialyse patiënten doen dringend beroep op regering verpleegkundigen te betalen

Volgens Robert Knott (zie foto), de voorzitter van de patiëntenorganisatie van het Nationaal Nierdialyse Centrum (NNC), dreigt het hele dialyse gebeuren in Suriname in elkaar te storten. Het gaat om twee belangrijke dialyse afdelingen, te weten een aan de Henck Arronstraat en een bij het long paviljoen aan de Pocorniestraat. De verpleegkundigen die daar werken, die de patiënten aansluiten aan de machines, vallen onder het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Al geruime tijd is er een staking gaande onder het verpleegkundig personeel van het ziekenhuis, die haar invloed heeft op het dialyse gebeuren in Suriname. 

Tekort aan verpleegkundigen

Van de ruim 900 patiënten die dialyseren valt 1/3 deel (ongeveer 300) onder het nierdialyse centrum. Aan de staking die uitgeroepen is door de bond, nemen de nierdialyse verpleegkundigen ook deel. Dat betekent een tekort aan verpleegkundigen op de werkvloer momenteel. Er moet namelijk een bepaald aantal verpleegsters aanwezig zijn om op de patiënten te letten terwijl zij op de machines aangesloten zijn. Het is zeer onverantwoordelijk om de patiënten onbewaakt te laten, omdat hun bloeddruk regelmatig gecontroleerd moet worden en als er iets gebeurd moet een verpleegkundige tijdig kunnen ingrijpen .

“Hoewel enkelen wel komen opdagen uit medelijden met de patiënten”,  zegt Knott is het werk voor ze enorm zwaar. “De verpleegsters die wel komen, werken zich kapot, moe, en gaan soms pas drie uur in de ochtend naar huis. Als het zo doorgaat, gaat men in elkaar storten. Wat gebeurt er dan met de patiënten? Er wordt dus op zeer onverantwoordelijk wijze gewerkt, echter heeft men geen keus.” 

Regering solt met belangen

Knott vindt, dat de regering solt met de belangen van de verpleegkundigen. “Ik heb begrepen van de verpleegkundigen, dat vanaf 2019 aan hen een uitkering is beloofd, een verhoging van hun salaris en drie keer zijn ze bedonderd door deze overheid. De maat is nu vol.” Ondanks dat de patiëntenorganisatie begrip toont voor de staking, vindt zij dat de leiding van de bond een deel van de verpleegsters toch aan het werk had moeten houden. Op dit gebied is het bondsbestuur zeer onverantwoordelijk in haar actie, zegt Knott. 

De bond benaderd 

Bij de eerste stakingsmomenten is met de bondsvoorzitter binnen het AZP gesproken over het aantal verpleegkundigen dat staakt. “Hij gaf doodleuk aan, dat het wegblijven van de mensen niets met de staking te maken had. Waarom zijn de mensen dan weggebleven? Je moet dispensatie kunnen verlenen aan verpleegkundigen.” 

“Desondanks is het duidelijk, dat het een heel moeilijke situatie is in het land, iedereen lijdt eronder. Vroeger zei men, dat de verpleging een roeping was, maar je hebt geld nodig om te leven. Vandaar dat ik de positie van de verpleegkundigen begrijp”, aldus de voorzitter van de patiëntenorganisatie. 

Betaal de mensen 

De organisatie van nierdialyse patiënten doet een dringend beroep  op de regering om de mensen uit te betalen. En liefst waarop ze recht hebben. Betaal de mensen overheid, want je kan wel aan een klootzak die uit Nederland komt en niets voor Suriname heeft gedaan € 17.000 en meer uitbetalen, vrienden helpen om in 5-10 Raden van Commissarissen te zitten, anderen die 20 functies hebben, een dure Mercedes Benz kopen voor een ambassadeur in Nederland.

In de hoogtij dagen van de Covid-pandemie ging de minister van Volksgezondheid naar Miami met vrouw en kinderen en maakte vervolgens een schuld van SRD 800.000 aan beltegoed.  Dan wordt er plotseling 50 miljoen van de Centrale bank gestolen. Dat betekent dat er wel geld in het land is. Betaal de mensen in hemelsnaam dan uit, zodat de nierdialyse patiënten niet eronder hoeven te lijden.”

Regering weet niet wat te doen 

“Waarom sterven er baby’s in het AZP? Omdat verpleegsters wegtrekken. Zo is er ook maar 1 nefroloog (deskundige) voor 800 nierpatiënten, terwijl er vroeger ongeveer 4 waren.” Knott stelt dat het erop lijkt alsof de regering niet weet wat zij moet doen. “Ze lijkt wel op een groepje handelskapitalisten dat niets te maken heeft met wie nou crepeert in dit land. Echter zien wij wat de inzet is van de verpleegkundigen. Degene die zijn gekomen hebben dat uit medelijden en liefde gedaan, dus geef de mensen wat ze toekomt”,  aldus Knott. 

NK

error: Kopiëren mag niet!